Заешкото месо става все по-търсено на пазара заради ниското съдържание на мазнини. То е полезно за малки деца и е част от диетичното хранене на болни хора. И въпреки това големи ферми в България не се създават. Защо? Причини много.
„Смятам, че в България няма достатъчно добър гранулиран фураж, зайците се нуждаят от добре балансирана храна с витамини и минерали. Затова хората преминават към изхранване със зърно, което предполага и по-бавното им наддаване“, обясни Виолета Петкова, зооинженер в Института по животновъдни науки към Селскостопанска академия.
Независимо от всичко, най-големият проблем при отглеждането на зайци остават болесите. Първата и най-важна е чумата или хеморагичната септицемия, която протича много бързо и води до висока смъртност. Пренася се от немаларийни комари и заразен от диви зайци фураж. Засяга животни над двумесечна възраст. Болните зайци отделят заразата с изтечения от очите и носа кръвоизливи. Болестта няма характерни симтоми и протича за няколко дни, дори часове. Ваксинацията е задължителна. „В дребното животновъдство хората не смятат за необходимост ваксинирането. Профилактиката е почти игнорирана, а тя трябва да е абсолютно задължителна“, предупреди Виолета Петкова.
Зайцевъдството може да бъде печеливш бизнес, но българинът гони бърза печалба. Ето защо в страната ни не е развито. Тук капиталовложенията са големи – сграден фонд, оборудване и животни, а възвръщаемостта на средствата е бавна. И ако все пак някой реши да прави бизнес със зайци, трябва да е наясно, че под 100 зайкини за разплод не е рентабилно. Фуражът също трябва да е собствено производство. Как варират цените? В България цената на един заек е 10 лв., заплоден върви до към 35 лв. В Европа достига до 60-70 евро и нагоре.
За постигане на максимален брой поколения за година зайците се отглеждат в закрити помещения, като се съблюдава хранителния им режим. При зайците няма сезонност в размножителния процес. Съешаванията се извършват в клетката на мъжкия, а не обратното. Краят на съешаването се отбелязва с това, че заекът пада настрана и издава специфичен звук (стон). Веднага след това зайкинята се отделя от клетката на мъжкия. При зайкините се среща така наречената „лъжлива бременност“. Тя обикновено продължава 17 дни. Зайкиня, която покаже неколкократно лъжлива бременност, се бракува. Наблюдават се случаи и на лъжлива разгоненост. За установяване на бременността се използва широко палпацията на ембрионите през коремната стена на зайкинята. Средната продължителност на бременността при зайкините е 30 дни. В клетката на бременната зайкиня 4-5 дни преди очакваното раждане се поставя сандъчето гнездо, две трети от което се напълва със ситна слама или сено. Един-два дни преди раждането зайкинята оскубва пух от гръдно-коремната си част и прави гнездото, в което ражда малките. Ражданията обикновено протичат през нощта или през ранните сутрешни часове. Нормално продължителността им 20-30 минути.