Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юли 2014
Няма опасност от зърнена криза, хлябът няма да поскъпва
Консултативен съвет по зърното се проведе в МЗХ

Няма опасност от зърнена криза, хлябът няма да поскъпва

print

e-mail facebook

Консултативният съвет по зърно (КСЗ) в Министерството на земеделието и храните, който се проведе на 24 юни т.г., излезе с единодушно становище, че няма основания за зърнена криза в България въпреки тежките климатични условия миналия месец. След представените доклади по време на заседанието на КЗС стана ясно, че жътвата ще е трудна, но с очаквания за добра реколта и категорично няма място за паника в сектор Зърнопроизводство,“ обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. По думите му, според прогнозите, се очаквало зърнената реколта за 2014 г. да е около 5 млн. тона, което e близо до добивите от 2013 г. След катаклизмите общият размер на всички засегнати площи с различни земеделски култури у нас, а не само зърнени, към настоящия момент е 357 000 дка. Министър Греков уточни, че зърното от тях ще бъде прибрано, а добиви няма да има само от 100% пропадналите площи, които до 24 юни са 59 874 дка. Последните данни на агроведомството към тази дата показваха, че най-големи поражения стихията е нанесла във Врачанско, където са засегнати 122 хиляди декара. Следва Видинско – с 41 хил. дка. По-малко са засегнати районите в Добрич – около 30 хил. декара, Варна – около 20 хил. декара. Окончателните данни за пораженията ще станат ясни до началото на месец септември, а в неговия край „ще видим с какъв ресурс разполагаме, за да компенсираме земеделските производители с държавна помощ за напълно пропаднали площи”, коментира министър Греков. Той припомни, че с негова заповед е одобрен ресурс от 4,3 млн. лева за компенсиране на напълно пропаднали площи през 2013 г. Преди да оценят щетите от пороите за т.г., от МЗХ ще платят компенсациите за миналата. Общинските земеделски служби правят оглед на посевите, констатират какъв е процентът на загуба и при 100% пропадане на реколтата те изготвят констативни протоколи, които се анализират от Агенцията по зърното.


„За пропадналите на 100% площи се дават до 80% от направените разходи за декар. След констатиране на пълните загуби до 1 септември и при наличие на средства ще бъдат подпомогнати земеделските производители“, допълни Греков.

Министърът на земеделието и храните обясни и че поради неблагоприятните климатични условия се очаква спад в добива на пшеница между 18% и 25%. Въпреки това няма основание да се притесняваме за качеството на хляба, който ще се произведе от новата реколта. „Няма да ядем некачествен хляб, тъй като ще има достатъчно количество добра суровина”, убеден е министър Греков. Очакванията са, че и това лято ще бъдат ожънати 4,7 млн. тона пшеница, колкото бяха прибрани през 2013 г. „Разходите, които са направени през тази година за производството на зърно, са значително повече от това, което е било през предишните години. Зърното ще се прибира при по-голяма влажност. Това означава, че тази продукция не може да влезе в хамбарите, а трябва да се изсушава.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg