Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Юли 2014
Tрето издание на Балканския винен конкурс и фестивал
Над 400 вина от над 45 изби се състезаваха в пет категории

Tрето издание на Балканския винен конкурс и фестивал

print

e-mail facebook

За трета поредна година винопроизводители от над 10 страни бяха в София, обединени под бранда „Вино от Балканите”. Най-голямият Балкански винен форум акцентира върху кампанията си за брандиране на Балканския регион. Амбицията на организаторите е да се обединят усилията на цялата винена общност от региона за маркетиране на балканските вина с единен бранд – балканско вино, така че потребителите в цял свят да го разпознават и търсят.

Засиленият интерес от световни винени експерти, вносители и журналисти към Балканския винен регион оправда усилията и амбицията на организаторите за налагане на единен бранд, като запомнящ се образ на качество за вината от региона.

На пресконференция преди откриването Галина Нифору, директор на Балканския винен конкурс и фестивал, обяви, че във форума през 2014 г. участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморския регион. В присъствието на председателя на Балканския винен конкурс, Константинос Лазаракис, единственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, който пристигна в София от едно от най-престижните световни винени изложения – London Wine Fair, и Бистра Карадимова, организационен директор на тазгодишното издание, г-жа Нифору, обяви надслова на проявата: „Местните сортове – съкровищата на Балканите”.

Тази година BIWC предложи богата и интересна програма от майсторски класове, лекции и възможност за дегустация на всички участващи в конкурса. Константинос Лазаракис изнесе майсторски клас за българските и гръцките вина, а световни величини като Каролайн Гилби MW – Великобритания, Род Смит MW – Франция, Алесандро Гричиоли – Италия, Тревор Лонг – Великобритания, Джейми Арахо – САЩ и др. уважиха и оценяваха една по-различна винена планета – Балканите, с тяхната особена енергия и вкус на божествената напитка от хилядолетия – виното.

 

В двата дни на конкурса, придружен от фестивален празник, Международното жури оцени близо 400 вина от региона в пет различни категории: бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино. В изложението участваха над 45 изби от Балканския регион – от България, Гърция, Турция, Македония, Хърватска, Словения, Румъния, Сърбия, Молдова. Конкурсната част протече при затворени врати на 5 и 6 юни, а фестивалната част, отворена за публиката, се проведе на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София. Специализираната дегустация на 7 юни беше истински празник за вносители, дистрибутори, търговци, винени критици, журналисти и блогъри.

 

Автор: Мариела ИлиеваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg