Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Август 2014
Българското животновъдство – извън разградения двор на държавата
Системата за ветеринарно лечение и профилактика трябва да бъде променена

Българското животновъдство – извън разградения двор на държавата

print

e-mail facebook

След 2 години мълчание, стотици ветеринари отново излязоха на протест. Защото смятат, че е заплашено здравето на хората – от болестите по животните. Какви са фактите?

Огнище на син език по овцете пламна в Ямболско. И затвори пазарите за живи животни в цялата страна с превантивна цел. Туберкулозата, оказва се, от две години броди по стадата у нас. Антраксът скоро може да почука и на нашата врата – заради обилните валежи. Получен е и външен предупредителен знак – вече са регистрирани два случая на антракс в Унгария.

Къде всъщност е проблемът? Правителството намали парите за ветеринарна профилактика близо четири пъти. Затова и ветеринарите излязоха на протест – смятат, че при липса на достатъчно пари за профилактика туберкулозата може бързо да стигне чрез животните до хранителния пазар. И да постави в риск здравето на хората.

Още по-страшно ще стане, когато от ЕК забранят износа на месо и млечни продукти от България заради заразените с туберкулоза животни. Тогава бизнесът ще скочи. Но няма ли да е късно?

Под чии прозорци обаче викат ветеринарните лекари? Дойде служебно правителство, а новото ще се измъдри след изборите на 5 октомври. Дотогава – я камилата, я камиларят.

Едва ли в следващите три месеца на политическо безвремие държавата ще се загрижи за животновъдите и ветеринарите. Тя, дето се вика, от една градушка не може да предпази гражданите си. На пъпа на столицата дори.

Очевидно е, че системата за ветеринарно лечение и профилактика трябва да бъде променена. В този си вид е неработеща. Близо 4 хил. души администрация по веригата и около 1000 практикуващи ветеринарни лекари. Които насила са превърнати в търговци – по подобие на своите колеги – джипитата. Администрацията пък е превърната в страхлива армия от чиновници, които си затварят очите пред много неща, за да не изгубят нелошите си заплати.

Говори се за корупция в бранша на практикуващите ветеринари и че пак става дума просто за едни пари. Дори и да има случаи на корупция, те са единични – никой няма да си сложи главата в торбата и да рискува да подаде документи за извършени профилактики, а после животните да се окажат болни. Най-малкото ще се окаже с отнето разрешително.

 

Автор: Анета Божидарова
Целия материал четете в брой Август 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg