Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 25 Март 2019

Февруари 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Август 2014
Рекордни добиви при есенниците след тежките климатични условия през тази година
1040 кг/дка от пшеница и 636 кг/дка от рапица – възможно ли е?

Рекордни добиви при есенниците след тежките климатични условия през тази година

print

e-mail facebook

След не особено благоприятната в климатично отношение стопанска година, фермерите за пореден път се убедиха, че искат ли да увенчаят усилията си с успех, а именно – високи добиви, трябва да заложат на качествена селекция. Показателна в това отношение беше демонстрационната жътва на LG пшеница край русенското село Бръшлен, която и това лято започна с традиционен ритуал на бръшленските баби. Те изказаха благодарности на Йордан Тодоров – председател на земеделската кооперация в селото, домакин на жътвата, и пожелаха богата реколта от полетата на всички присъстващи земеделци.

Последвалото прибиране на реколтата приключи с рекордни за годината резултати: от сорта Апаш бяха ожънати 763 кг/дка, новият сорт Анапурна се отчете с 876 кг/дка, Андино – с 894 кг/дка, а като истински рекордьор се отличи сортът Авеню с 976 кг/дка.

Някои от присъстващите фермери, постигнали особено високи добиви с тези сортове пшеница на масов посев, получиха наградни ваучери. Един от тях беше председателят на земеделска кооперация Изгрев Мирослав Неделчев, който прибрал 915 кг/дка от сорта Авеню. Опитът му с генетиката на Лимагрейн започнал със сорта Апаш. Средните добиви са сравнително по-високи от на конкурентните фирми, коментира той.

Награден ваучер за най-висок постигнат добив от 1040 кг/дка от масов посев от сорта Авеню до момента на жътвата, получи агрофирма в с. Борисово. „Имат много добри постижения в селекцията на всички култури и по-специално на пшеницата, чиито сортове дават най-високи добиви“, заяви агрономът на фирмата Християн Милев.

Наградните ваучери за всички шампиони при пшеницата предизвикват всички печеливши към нови рекорди с фаворита на Лимагрейн при рапицата – Арсенал.

Кооперацията на Йордан Тодоров вече 10 години изпитва сортове пшеница и хибриди слънчоглед, царевица и рапица. При пшеницата 90% от площите на кооперацията се засяват със сортовете на Лимагрейн, а при рапицата френската генетика присъства на около 70% от площите. „В моята над 25 години селскостопанска практика, днешните резултати от пшеницата за мен са нещо невероятно“, сподели домакинът на демонстрационната жътва. „Те се дължат на комплекс от качества, които притежават продуктите с марката LG, допълни Радостин Вушков, регионален търговски мениджър на компанията за Централна Северна България. – Основното, което беше проблематично при отглеждането на пшеница тази година, бяха множеството дъждове, бури, градушки, които предизвикаха масова поява на болести и полягане. На този фон продуктите на Лимагрейн се представиха повече от блестящо. Ние очаквахме тези резултати поради изключително доброто братене, огромния потенциал и стабилност в представянето.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2014ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Заразата по глиганите с африканска чума се движи на скокове в Европа
Инж. Пламен Колев, началник отдел „Ловно и рибно стопанство” в Югозападно държавно предприятие

Дешка Кротева и нафпавокът
В Горно Драглище нагъват сланина, живеят до 100 години и не могат да се отърват от туристи

С HiCornCS печалбата при производство на зърно е гарантирана!
Перфектна симбиоза между два хибрида

Тютюнопроизводство – предизвикателна 2018 година
Браншът се бори да бъде подпомаган с европейски пари от новата Обща селскостопанска политика

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg