Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Август 2014
Витавакс – златен стандарт в обеззаразяването на семена
Ранкона и Ранкона И-Микс – с уникална формулация микроемулсия

Витавакс – златен стандарт в обеззаразяването на семена

print

e-mail facebook

Наближава времето за обеззаразяване на семената преди есенната сеитба. Специалистите препоръчват да се използват само утвърдени продукти, които да гарантират 100% опазване на семената от болести. Такива продукти предлага фирма Кемтура. Това са обеззаразителите Витавакс, Ранкона и току-що регистрираният Ранкона И-Микс. Те бяха презентирани в офиса на компанията пред част от вносителите на тези продукти.

Витавакс – за здрави и силни растения

Витавакс, който съдържа активните съставки карбоксин и тирам, е класика в обеззаразяването при много култури. „Витавакс винаги е бил златен стандарт в обеззаразяването“, подчерта продуктовият мениджър на Кемтура България Христо Атанасов. „Продуктът има различен механизъм на действие спрямо всички останали налични на пазара продукти за обеззаразяване, предимно от групата на триазолите“, обясни Петко Иванов, управител на Кемтура България. От една страна, формулациите Витавакс осигуряват солидна защита срещу пренасяните със семената и почвата болести, а от друга, действат като растежен регулатор и активират редица ензими в растението за усвояване на неусвоимия азот от почвата още в най-ранни фази от развитието на посевите. Именно на това се дължи стимулиращият ефект на Витавакс. Витавакс успешно защитава житните посеви от снежна плесен и базично гниене – загниване на кълновете при житните, причинено от фузариум – една болест, борбата срещу която ще придобива все по-голямо значение, особено на площи с повторки, подчерта още Христо Атанасов. „Основание да се гордеем, че предлагаме Витавакс, е и фактът, че той е регистриран навсякъде по света, където има земеделие, и то както при световно стратегически култури като пшеница, ечемик, ориз, царевица, слънчоглед, памук, рапица, така и при дребни заленчукови семена. Освен това, поради уникалния си начин на действие върху патогена Витавакс не предизвиква привикване и е основно оръжие в стратегиите за избягване на резистентност“, допълни Петко Иванов. Христо Атанасов акцентира на още една важна характеристика на продукта. „Витавакс не поврежда семената при евентуално предозиране и дори стимулира развитието на повредени семена със здрав ендосперм. Витавакс осигурява най-бързо и дружно поникване на семената. Това е антистрес продукт номер едно в света. Има отличен ефект при неблагоприятни условия и некачествена сеитба. Опити с Витавакс у нас и по света показват увеличение на добива с минимум 10%.

Много зърнопроизводители у нас не започват есенната сеитба преди да са употребили Витавакс. Един от тях е Петьо Петров от видинското Ново село. Той обясни, че впечатленията му от Витавакс са отлични – семената поникват дружно, не изостават в развитието си, посевът се гарнира много добре, а добивите след това са високи.

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Август 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg