Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Септември 2014
Селекцията на May Agro – отличен избор за добруджанските фермери
Кои са новите предложения за 2015 година?

Селекцията на May Agro – отличен избор за добруджанските фермери

print

e-mail facebook

 На полетата на Добруджанския земеделски институт и на земите на фирма ЕЛ СИ Трейд се проведоха открити полски дни, на които беше представена селекцията на турската семенарска компания May Agro. Стабилни добиви, устойчивост на мана и синя китка, високо маслено съдържание – това са предимствата на слънчогледовите хибриди. Подробните им характеристики бяха представени от Уфук Уяр, продуктов мениджър за слънчоглед на May Agro, и Салчук Сюлюч, мениджър продажби за България и Румъния, които отговаряха на въпросите на земеделските производители. Кои са новите предложения за 2015 година? Дует CL е ранен хибрид, с устойчивост на синя китка и толерантност на мана, високодобивен и високомаслен. Другият нов ранен хибрид е високодобивният Метеор CL, който е с устойчивост на мана и на всички раси синя китка, заяви Венцислав Венков, търговски представител на May Agro за България. Той посочи, че Максимус CL и Олива CL са високоолеинови и високомаслени слънчогледи. Характерно за тях е, че опрашването не им влияе върху съдържанието на олеинова киселина. Олива CL е стандарт в Държавната сортова комисия – за последните три години е показал маслено съдържание 48-51%. Флагманът в портфолиото на May Agro е Армада CL – висодобивен хибрид, с високо съдържание на масло, толерантен на мана и синя китка и стандарт в ДСК за добив. Конвенционалните слънчогледи Макстор и Хорнет са също високодобивни, устойчиви на синя китка и мана.

Земеделският производител Драгни Георгиев отглежда хибрида Армада CL, доволен е от Максимус CL и Олива CL, има наблюдения върху Дует CL. Той сподели, че хибридът Конфета CL, който е предназначен за консумация, му донесъл най-голяма печалба миналата година. Реализирал го на цена 1000 лв. на тон, докато останалите изтъргувал за 600 лв за тон. Конфета е насочен към пазара за преработка и за хранително-вкусовата промишленост. Сее се с ниска сеитбена норма от 4500 растения на декар. Има едра пита, едри семена с едра ядка и много високо протеиново съдържание – над 34%.

Ежегодно May Agro инвестира 40 млн. евро в програмите си за слънчоглед. Заводът в Бурса произвежда над 25 000 тона семена за една година, които се изнасят за 35 страни. За запазване на високото качество на семената се прилага строг контрол.

 

На опитните полета компанията представи и два свои царевични хибрида в група 400-500 по ФАО. Хибридът Бора е за зърно – с добиви миналата година 830 кг/дка, докато Престиж е с универсално приложение, за зърно и силаж, с добиви от 860 кг/дка.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2014ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg