Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Септември 2014
Лимагрейн – номер едно при слънчогледа в Турция
SUNEO – революционно решение срещу синя китка, плевели и неблагоприятни климатични условия

Лимагрейн – номер едно при слънчогледа в Турция

print

e-mail facebook

Като стратегическа култура за Европа, слънчогледът придобива все по-голямо значение и за фермерите, и за преработвателната и хранителната индустрия, което съответно рефлектира върху бизнес стратегиите на агрохимическите и семенарските компании. Производството на слънчоглед на Стария континент постоянно нараства, като през последните 20 години се е удвоило. След зимната пшеница и царевицата това е третата по важност култура, отглеждана в Европа на площ от 160 млн. дка (вкл. Украйна и европейската част на Русия), което формира над 60% от световното производство на слънчоглед. Всичко това провокира водещата семенарска компания Лимагрейн да търси нови и иновативни решения, за да помогне на фермерите да получават по-високи добиви и съответно да им осигури по-добра рентабилност. Тези теми бяха във фокуса на европейска среща на аграрните медии, с домакин Лимагрейн Турция.

Атрактивният тур, който имаше за цел да запознае специализираната преса с последните иновации на френската компания, премина през Истанбул, Чорлу и Текирдаг, където на фона на очарователен ориенталски стил, гостоприемство и типично местна кухня, бяха изнесени интересни презентации, чрез които беше представена амбициозната селекционна програма на Лимагрейн при маслодайната култура. За да могат да демонстрират и на практика своите постижения, домакините от Лимагрейн бяха организирали посещение на опитни и производствени полета, гостуване при местни производители на слънчоглед и разходка в комплекса на голяма преработвателна фабрика. Така лесно беше проследена връзката между селекцията на Лимагрейн и директното отражение върху бизнеса чрез успешното партньорство между зърнопроизводители, използващи иновативната генетика и предоставянето на висококачествена суровина за индустрията.

Научно-изследвователска дейност и селекционна програма на Лимагрейн при слънчогледа

Днес Лимагрейн е в топ 3 при селекционерите на слънчоглед в световен мащаб. Как е постигнала това? От фирмата разкриват, че зад успеха се крият поредица от важни стратегически решения, мащабни инвестиции и екип от много добри специалисти. Последните инвестиции са свързани с придобиването на още една компания за заготовка на семена в САЩ, увеличаване на капацитета на завода за семена във Франция и старт на изграждането на нов завод за заготовка на семена в Турция.

Лимагрейн е един от стратегическите партньори в BIOGEMA, чрез която развива част от научно-изследователската дейност. Базирана в Мондонвил, Франция, BIOGEMA се занимава с геномика и развива последните новости в биотехнологично отношение. Друг ключов момент в селекционната стратегия на Лимагрейн е създаването на компанията Солтис, която работи изключително само при културата слънчоглед. Занимава се със селекция и е с ключово значение за експанзията на Лимагрейн на изток. Лимагрейн работи с още няколко селекционни програми, като сама развива новата генетика чрез изключително мащабна програма, в която се тестват всички нови продукти в различните слънчогледови направления. Компанията разполага с отлично подбрано и много добре балансирано портфолио от стабилни и високодобивни хибриди, с отлична толерантност на стрес, устойчивост на хербициди, устойчивост на синя китка, болести и други. Селекционната програма на Лимагрейн е фокусирана върху стабилното представяне на хибридите при различни агроклиматични условия, подчерта Реми Бастиен, изпълнителен директор на Лимагрейн Европа. Лимагрейн планира стратегически развитието на определени характеристики на генетиката, създава генетика със съответните качества, прави предварително изпитване и задължително адаптира генетиката към местните условия на средата. Последният етап е пускането на готовите продукти на пазара.

SUNEO – уникалната иновативна технология на Лимагрейн

SUNEO е трикомпонентна платформа, разработена от Лимагрейн, даваща решение за най-наболелите проблеми на съвременното производство на слънчоглед. Тя комбинира топ генетиката на Лимагрейн с технологиите Clearfield и Clearfield Plus – последна иновация в сегмента си, както и последно ниво генетическа защита срещу паразита синя китка. Чрез SUNEO се постига не само най-добрата защита срещу упорито заплевеляване, но и двойна защита срещу новите раси синя китка. С новата Clearfield Plus технология SUNEO вдига нивото на защитеност на слънчогледовите хибриди на максималното възможно ниво.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg