Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Октомври 2014
May Agro отвори врати за български фермери
Те посетиха Турция, за да се запознаят с последните постижения на семенарската компания

May Agro отвори врати за български фермери

print

e-mail facebook

Български зърнопроизводители, водени от представители на Агробиосемена и Май Агро България, посетиха Турция по покана на селекционната компания May Agro. Тя е на четвърто място по пазарен дял при слънчогледа в Турция. В селекционната си дейност използва модерни методи, които водят до решаване на основни проблеми при отглеждането на маслодайната култура. Като един от водещите играчи на пазара, намеренията на May Agro са за още по-засилено международно присъствие. България е сред приоретните пазари за компанията. Затова и продуктите ѝ се представят у нас още от 2005 г. „Агробиосемена е нашият партньор в България. Г-н Емил Милков ни е стар приятел, имахме неговата подкрепа да стартираме нашия международен бизнес. В България правим регистрация на нашите хибриди при полски и зеленчукови култури, предназначени за европейския пазар“, подчерта Хамди Чифтчилер, заместник-председател на Управителния съвет на May Agro. По думите му Турция е вторият най-голям световен производител на слънчогледови семена, а May Agro доставя хибриди с топ качество, с които зърнопроизводителите посрещат предизвикателствата при производството на слънчоглед. 

По време на визитата си в Турция българската група посети опитно поле, състоящо се от около 8 хиляди отделни парцели, на които изцяло се наблюдават всички генерации хибриди. На тях компанията извършва изследователска дейност, като се тества устойчивостта на хибридите на хербициди и болести. По генетичната карта на слънчогледа се работи много интензивно, като се набляга на генетическата устойчивост на синя китка и мана и устойчивост на хербицида Пулсар. След това се работи по високото съдържание на масло и на олеинова киселина. По думите на селекционера Мохан Бентур качеството на хибридите е безкомпромисно, тъй като May Agro използва най-модерните технологии в селекцията. На първо място е качеството на семената, след това – добивът. На година се тестват между 1000-2000 хибрида, след изпитването на следващата година от тях остават само 50, а на по-следващата само 5 хибрида, които подлежат отново на щателно тестване навсякъде, където компанията има свои полета. Първоначалното изпитване се извършва в Турция при различни условия, както и извън страната – на 16 локации в Русия, Украйна, България, Румъния, Испания.

В Бурса фермерите видяха лабораторията, където се правят физически и физиологически тестове на качествата на хибридите. Семената се оценяват по външен вид и се определя тяхната калибровка. Във физиологичната част се правят тестове за кълняемост и последващо развитие на растенията. В специални оранжерии се тества резистентността на хибридите към хербицид, синя китка, мана. „88% кълняемост е нашият стандарт, а държавният е 85%“, заявиха специалисти от лабораторията. Също така, в независима лаборатория в САЩ се изпращат проби за установяване на генетическата чистота на хибридите.

 „За в бъдеще нашите хибриди ще бъдат три в едно – с устойчивост на мана, синя китка и на хербицид, като компанията акцентира на работата по новата технология Clearfield Plus, която ще навлиза все повече в слънчогледопроизводството. Така също, много е важна работата и по отношение на високоолеиновите хибриди“, коментира Венцислав Венков, търговски представител на May Agro за България.

Кои са топ хибридите на May Agro за българския пазар

Хибридът Олива CL е стандарт за високо съдържание на масло, а Армада CL – за добив. От групата на Clearfield хибридите водещи са Метеор CL и Дует CL, които ще бъдат налични на пазара в България през 2015 г. При конвенционалните слънчогледи компанията предлага най-новите хибриди Макстор и Хорнет.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg