Отглеждането на биволи у нас е все по-рядко явление. На пръсти се броят фермите в Североизточна България, в които са запазени традициите за отглеждане на тези животни. В същото време продуктите от биволовъдните стопанства като мляко, сирене и др. са високо ценени в страните от Европейския съюз.
Иван Борисов от Аксаково поставя началото на фермата си още преди 34 години. Споделя, че отношението към животните е получил още от детските си години. След като излиза от казармата (която тогава беше задължение на всички мъже, навършили 18 години), продължава със семейната традиция – да отглежда животни. В началото е имал 5-6 овце и един кон. Закупува още животни и така започва. Постепенно стопанството се разраства и започва да отглежда говеда и биволи. В момента той се грижи за 40 биволици от породата Българска Мурра – една от най-добрите породи в Европа. Заедно с малките и подрастващите, стадото от биволи достига 100 глави. Преди столетие биволите започват да се използват предимно като впрегатни животни и са „изнасяли“ на гърба си цялото родно земеделие. Цялата търговия със зърно и стоки за европейските държави и към Близкия Изток се е движила от биволски и волски впрягове, разказва още Иван Борисов.
Цял живот с това се занимавам, с животните, споделя фермерът. Тук, в Североизточна България, почти няма или на пръсти се броят биволовъдите. Повечето от колегите му са във вътрешността на страната.
Питаме какво е характерно за породата Българска Мурра, тъй като животните видимо проявяват любопитство към нас. Оказва се, че това е тяхна характерна черта – любопитни и умни. Освен това бързо се адаптират към местните условия. Животните са с кротък нрав и висока млечност.
Качествата на биволското мляко се ценят високо в европейските държави. У нас тази суровина също е на почит заради високата масленост и чудесния вкус. Преработвателите обаче плащат скандално ниска цена за биволско мляко – около 1,30 лв. за литър. Затова фермерът не дава цялото количество добито мляко за изкупуване, а търси и други варианти. „Най-добре е човек сам да произведе всичко до краен продукт, за да вземе максимума от продукцията си. Но на практика това е невъзможно“, коментира още Иван Борисов. Във фермата отчитат периоди с по няколкостотин литра на ден, има периоди само с 50 литра в зависимост от броя на малките. В края на зимата млякото намалява.
|