Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Ноември 2014
Празник на високи градуси
Вторият Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки събра производители от цял свят

Празник на високи градуси

print

e-mail facebook

За втори път в София се проведе Balkan Rakia Fest, който тази година разшири хоризонта и с други високоалкохолни напитки. Между 23 и 26 октомври посетителите на изложението имаха възможността да опитат много нови марки и вариации на познати продукти, както и да присъстват на пет премиери за страната ни.

Интерес предизвикаха турските анасонови ракии, които отлежават поне три години. Техните съседи от Гърция се конкурираха за интереса на посетителите с медено узо, при което за втората дестилация казаните се мажат от вътрешната страна с пчелен мед.

Пчелният продукт беше намерил добра компания и в още един продукт от Сърбия – ябълкова ракия, която след дестилирането се смесва с биомед и производителят твърди, че на сутринта от нея никак не боли глава.

С държавни органи, но зад океана, е свързано производството на единствения по рода си ликьор от листа на кока. Листата се добиват в Боливия и се транспортират под военна охрана до Амстердам, където се произвежда алкохолът и се добавят общо 36 билки и подправки, за да се получи тонизиращия ликьор.

Както е известно, годините на отлежаване в различни видове бъчви са важни за алкохолните питиета, но български производител дава друг поглед към календара, като предлага седем вида плодови ракии – по една за всеки ден от седмицата. Препоръката за уикенда е дюлева и мирабелова (прави се от вид френски жълти сливи).

Съседна Сърбия се слави с региона в Европа, където се добиват най-много диви червени и тъмни плодове и съвсем естествено представят къпинова и малинова ракия. Те са бистри, за разлика от боровинковата, при която в дестилата се киснат сини боровинки.

Зелени орехчета са в основата на традиционна италианска семейна рецепта за ликьор, в който вино и винен дестилат извличат всичките аромати на пресните малки орехчета.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Ноември 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg