С цел повишаване информираността на гражданите на Общността в практиката им на потребители при избора на храни, Европейската комисия прие Регламент № 1169/2011 (публикуван на 22.11.2011 г. в Официалния вестник на ЕС). В него са включени общите изисквания за етикетиране на храните съгласно Директива 2000/13/ЕО и етикетиране на хранителната стойност съгласно Директива 90/496/ЕИО. Този регламент се прилага при всички етапи на хранителната верига, когато търговските дейности в сферата на храните се отнасят до предоставяне на информация за храните на потребителите, при всички храни, предназначени за крайни потребители, включително храни, доставяни от заведения за обществено хранене. Негов адресат са и храните, предназначени за снабдяване на заведения за обществено хранене, за услугите по приготвяне и предлагане на храни, предоставяни от транспортни дружества.
Първоначалните цели и ключови елементи в етикетирането на храните трябва да се запазят, но при едно опростяване на регулаторната рамка, за да се гарантира по-лесното спазване на правилата. Регламентът въвежда задължителна информация за хранителната стойност. Водещата цел е да се подпомогнат потребителите при избора на храни, така че покупката им да отговаря на техните лични предпочитания или изисквания, свързани с необходим, налагащ се или избран хранителен режим.
От 13 декември 2014 г. етикетите на храните вече ще дават много повече информация и тя ще се състои от:
Задължителните данни за храните
- Наименование
- Списък на съставките
- Съставки, причиняващи алергии или непоносимост
- Количество и категория на съставките
- Нетно количество на храната
- Срок на минимална трайност или срок на годност
- Специални условия за съхранение и/или за употреба
- Търговско наименование и адрес на стопанския субект
- Страна на произход или място на произход
- Указания за употреба
- Действително обемно съдържание на алкохол
- Със захар (и) и подсладител(и)
- Съдържание на аспартам (източник на фениланин)
- Хранителна стойност (влиза в сила след 13 декември 2016 г.)
Задължителното обявяване на хранителната стойност, което ще влезе в сила от 13 декември 2016 г., ще включва енергийната стойност; количества мазнини (от които наситени мастни киселини); въглехидрати (от които захари); белтък; сол. По целесъобразност, в близост до обявената хранителна стойност ще се поставя указание, че съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в храната натрий. Хранителната стойност може да бъде допълнена и с посочване на количествата на едно или повече от следните вещества: мононенаситени мастни киселини; полиненаситени мастни киселини; полиоли; скорбяла; влакнини; витамини или минерали. Според конкретния случай обявените стойности ще са средни стойности, основани на анализ на храната, извършен от производителя; изчисление според известните или действителните средни стойности на използваните съставки, общо установени и общоприети данни.
|