Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Януари 2015
Електронни регистри и автоматизиран обмен на данни и информация за животновъдството
Амбициозният проект на ИАСРЖ стартира дейностите си

Електронни регистри и автоматизиран обмен на данни и информация за животновъдството

print

e-mail facebook

Проектът „Ефективно административно обслужване чрез осигуряване на оперативна съвместимост на ключови регистри в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ)” представи в края на миналата година ръководният екип на Агенцията. Амбициозната ѝ инициатива я утвърждава като ефективен орган в областта на животновъдството към министъра на земеделието и храните, натоварен с функциите да го подпомага в провеждането на държавната политика в областта на развъдната дейност и управлението и съхраняването на генетичните ресурси у нас. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, Приоритетна ос III „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление”, Подприоритет 3.2. „Стандартна информационно-комуникационна среда и оперативна съвместимост”. Общата му стойност е 478 710,40 лв., а срокът за неговото изпълнение е от 1 октомври 2014 г. до 1 октомври на настоящата година.

В последния ден на месец октомври м.г. ръководителят на проекта проф. д-р Васил Николов откри първата пресконференция за дейностите по него в присъствието на представители на МЗХ, на ДФЗ, развъдни организации и служители на контролиращата ги ИАСРЖ, вносители на генетичен материал от селскостопански животни, фермери и медии. В качеството си и на изпълнителен директор на ИАСРЖ в продължение на вече шест години, той направи равносметка за точното определяне мястото на ръководената от него структура в администрацията, обслужваща българското животновъдство. За целта акцентира на изпълняваните от нея две основни задачи – развитието на генетичните ресурси, тяхната организация и управление, и контрола и координацията на развъдната дейност у нас. Изнесените презентации от екипа, работещ по проекта, и последвалата дускусия представиха и изясниха амбициозната му цел, като акцентът беше върху ползата от дейностите по него. Стана ясно, че негов адресат са всички участници в развъдната дейност на българското животновъдство.

Заложената обща цел на проекта е фокусирана в осигуряването на съвместима информационно-комуникационна среда за по-ефективно и качествено административно обслужване на гражданите и бизнеса, поясни проф. Николов. В рамките на проекта е планирано изработване и интегриране на информационна система с няколко софтуерни взаимообвързани и взаимозависими компоненти. Основна част от тях представляват планираните електронни регистри, свързани с осъществяваните към момента контролни функции на ИАСРЖ и взаимодействието ѝ с МЗХ и ДФЗ по отношение на организациите, свързани с развъдната дейност. Това е в пряка връзка с осигуряването и поддържането на автоматизиран обмен на данни и информация между администрациите, което се явява изцяло иновативен подход в работния процес и е обвързан с нова организация на дейността на администрацията.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg