Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Февруари 2015
Над 1,4 млрд. лева за земеделците с новата кампания за директни плащания
Регистриране правното основание за ползване на земята и нови схеми за подпомагане разясниха в МЗХ

Над 1,4 млрд. лева за земеделците с новата кампания за директни плащания

print

e-mail facebook

Новата кампания за директните плащания, с общ бюджет над 1,4 млрд. лева, започва от първи март и ще продължи до 9 юни 2015 г. Парите ще се отпускат от седем схеми – схемата за единно плащане на площ (СЕПП), зелени плащания, схема за преразпределително плащане, схема за млади земеделски стопани, схема за дребни земеделски стопани, схеми за обвързана директна подкрепа и преходна национална помощ. По схемата за обвързана подкрепа има още десет схеми, насочени към различни подсектори от селското стопанство, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на Кампания ‘2015.

„Директните плащания ще представляват базово плащане, по което ще бъдат разпределени 597 млн. лв., зелени плащания допълнително 464 млн. лв., схема за преразпределително плащане за първите 30 хектара, по която ще бъдат разпределени още 109 млн. лв. Тази схема е много важна, за да подкрепи малките и средните земеделски стопанства. И схема за обвързана земеделска подкрепа – схема, изключително важна за българското земеделие, тъй като тя за първа година ще ни позволи да подкрепим приоритетно сектора на плодовете, зеленчуците и животновъдството“, акцентира агроминистърът. Уточни, че по схемата за млади земеделски производители ще могат да се получат около 7 млн. лева, което ще позволи на младите фермери да имат добавка от 25% към плащането по СЕПП за своите първи 300 декара. Те трябва да са до 40 години и да са новостартиращи фермери. По схемата за дребни земеделски стопани ще могат да се получат субсидии в размер от 500 до 1250 евро.

Най-важната промяна при кандидатстването тази година е свързана със задължителното регистриране на правното основание за ползването на земеделските земи, което цели да се осигури равнопоставеност между стопаните и да докаже, че фермерите обработват законно предоставените им парцели, припомни Танева. По думите ѝ, „фермерите щяха да получат 100 млн. лева повече, ако задължението за правните основания действаше от 2014 г.“ Общият размер на заявените за подпомагане площи по директните плащания през миналата година е възлизал на 29 млн. дка. Задължението за доказване на правното основание при ползването на земята със сигурност няма да отпадне, защото по този начин държавата ще премахне незаконното обработване на парцелите, добили популярност като „бели петна“.

От фонд „Земеделие” все още се уточняват колко фермери до момента не са доказали с документи, че могат да работят земята, обясни министър Танева и припомни, че проверките продължават до края на месеца. Тогава ще започне изплащането и на основните плащания на хектар, когато по всяка вероятност от Фонда ще имат готовност и от 26 януари предвидените около 900 млн. лева ще бъдат разпределени между регистрираните земеделски производители.

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев обясни, че според предварителните разчети тази година за декар обработваема площ ще се отпускат около 16-18 лева. Заедно с преразпределителното плащане за първите 300 декара, общо стопаните ще получат по 27 лева за декар, уточни той. В края на месец януари Фонд „Земеделие“ ще отпусне освен основните плащания за хектар и останалата част от националните доплащания за животновъдите, припомни зам.-министърът. Според наблюденията му сключването на нови споразумения върви със значително бързи темпове, затова и очакванията са, че арендаторите ще успеят да се вместят в поставените срокове.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Февруари 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg