През следващата стопанска година се очаква скок с 40% в декарите с фасул в Добруджа. Като основна причина за това е изискването за 5% протеинови култури в площите на стопанствата, подчерта директорът на ДЗИ – гр. Ген. Тошево доц. д-р Иван Киряков. Така че финансовият стимул ще изиграе положителна роля – и като икономически резултати, и като ползи за самото земеделие заради положителния ефект върху почвата. По този начин ще се стопира една отрицателна тенденция, свила десет пъти фасулевото производство почти до санитарния минимум пред последните десетилетия.
Статистиката показва, че през 2012 г. общите декари на зрелия фасул са 15 414 дка, на лещата – 14 112 дка, нахут – 10 000 дка, градински грах – около 3 400 дка. Докато през 1989 г. площите на зрелия фасул в България са били 390 000 дка.
Три нови сорта боб, селекция на ДЗИ – гр. Ген. Тошево, се очаква да бъдат признати от ИАСАС. Това са Блян, Устрем и Вежен, съобщи още доц. д-р Иван Киряков. В момента се поддържа семепроизводство на два утвърдени сорта – Добруджански 7 и Еликсир. Новите сортове Блян и Устрем са с изправен храст, пригодни за механизирано прибиране. При тях се отчитат 7-10% по-високи резултати – над 300 кг/дка след прилагане на биостимулатори, разясни доц. Генчо Милев от секция „Агротехника на зърнено-бобови култури“. Третият нов сорт Вежен е цветен фасул или т.нар. „пинто бийн“. Новите сортове ще бъдат интересни за земеделските производители, тъй като са нова генерация, подходящи за директно прибиране, за директна жътва с комбайн и така се улеснява изключително много технологията.
„Тази година е т.нар. фасулева година. Тя беше много благоприятна за развитието на нашите кандидат-сортове и реализирането на високи добиви“, обобщи още доц. Генчо Милев от Добруджанския земеделски институт. „При единия имаме добиви от 369 кг от декар, а при другия имаме 329 кг от декар. Тези добиви са по-високи от резултатите през последните години, но аз не съм изненадан от високите резултати. Занимавам се със зърнено-бобови култури повече от 30 години. В такива години обикновено приемам за нормално да се приключи с добри добиви, тъй като познавам биологичния потенциал на сортовете. Но имайки предвид това, което се получава масово в практиката, тези добиви са много високи и впечатляват.“
|