Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Февруари 2015
Фасулът се превърна в „култура на 2014 г.“
Площите с него нарастват

Фасулът се превърна в „култура на 2014 г.“

print

e-mail facebook

През следващата стопанска година се очаква скок с 40% в декарите с фасул в Добруджа. Като основна причина за това е изискването за 5% протеинови култури в площите на стопанствата, подчерта директорът на ДЗИ – гр. Ген. Тошево доц. д-р Иван Киряков. Така че финансовият стимул ще изиграе положителна роля – и като икономически резултати, и като ползи за самото земеделие заради положителния ефект върху почвата. По този начин ще се стопира една отрицателна тенденция, свила десет пъти фасулевото производство почти до санитарния минимум пред последните десетилетия.

Статистиката показва, че през 2012 г. общите декари на зрелия фасул са 15 414 дка, на лещата – 14 112 дка, нахут – 10 000 дка, градински грах – около 3 400 дка. Докато през 1989 г. площите на зрелия фасул в България са били 390 000 дка.

Три нови сорта боб, селекция на ДЗИ – гр. Ген. Тошево, се очаква да бъдат признати от ИАСАС. Това са Блян, Устрем и Вежен, съобщи още доц. д-р Иван Киряков. В момента се поддържа семепроизводство на два утвърдени сорта – Добруджански 7 и Еликсир. Новите сортове Блян и Устрем са с изправен храст, пригодни за механизирано прибиране. При тях се отчитат 7-10% по-високи резултати – над 300 кг/дка след прилагане на биостимулатори, разясни доц. Генчо Милев от секция „Агротехника на зърнено-бобови култури“. Третият нов сорт Вежен е цветен фасул или т.нар. „пинто бийн“. Новите сортове ще бъдат интересни за земеделските производители, тъй като са нова генерация, подходящи за директно прибиране, за директна жътва с комбайн и така се улеснява изключително много технологията.

„Тази година е т.нар. фасулева година. Тя беше много благоприятна за развитието на нашите кандидат-сортове и реализирането на високи добиви“, обобщи още доц. Генчо Милев от Добруджанския земеделски институт. „При единия имаме добиви от 369 кг от декар, а при другия имаме 329 кг от декар. Тези добиви са по-високи от резултатите през последните години, но аз не съм изненадан от високите резултати. Занимавам се със зърнено-бобови култури повече от 30 години. В такива години обикновено приемам за нормално да се приключи с добри добиви, тъй като познавам биологичния потенциал на сортовете. Но имайки предвид това, което се получава масово в практиката, тези добиви са много високи и впечатляват.“

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Февруари 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg