Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Ноември 2010
Царевицата е най-печелившата култура за 2010 г.
Търсенето е голямо, цената е добра, а добивите – отлични

Царевицата е най-печелившата култура за 2010 г.

print

e-mail facebook
Какви семена да избере, кои са най-подходящите, за да се получат най-добри добиви, е казусът, който всеки земеделец се опитва да реши. Пазарът предлага огромно разнообразие и обикновено фермерите опитват различни хибриди на принципа на пробата и грешката. За да ги улеснят максимално, от „KWS Семена България” са въвели практиката всичко да бъде представено в реални условия, така че всеки да се убеди в качествата на хибридите от портфолиото на компанията. Едно е да четеш каталози и брошури, друго е да видиш с очите си какво прибира комбайнът и какво показва кантарът.
 
Затова в землището на село Бъдеще, община Стара Загора се проведе демонстрационна жътва на царевица. Домакин беше земеделска кооперация „Бъдеще” с председател Мария Бенчева, която стопанисва опитните полета. Демонстрационните жътви са естествено продължение на семинарите и срещите през пролетта, които „KWS Семена България” и нейните партньори провеждат всяка година. По този начин земеделските производители имат възможност на живо да наблюдават различните хибриди на полето и да проследят на място тяхното прибиране и добиви.
 
На всеки е ясно, че условията в отделните региони на страната предполагат и избора на различни хибриди. В Южна България климатът е по-сух, затова и царевицата се отглежда основно на поливни площи. Ограничени са местата на сеитба при неполивни условия. Но тукашните производители са се убедили, че хибридите на KWS дават стабилни добиви, независимо от обстоятелствата. По думите на представителя на фирмата за Южна България Димитър Димитров, семената поникват дружно, имат висока кълняема енергия и вече трета година хибридите показват отлични резултати – високи добиви и ниска влага при прибиране.
На опитните полета са засети 24 хибрида царевицана площ от 320 дка. Кооперацията е извършила две култивации на блока и сеитба на 8 май. Единственото торене е било с 30 кг/дка амониева селитра преди сеитбата. Осигурени са били около 5500 растения на декар за реколтиране, а на късните хибриди – близо 5800. Поливане не се е наложило поради обилните дъждове през лятото – около 300 л на кв.м.
 
Това e трета поредна година от сътрудничеството между ЗК „Бъдеще” и „KWS Семена България”. Димитър Димитров е доволен от съвместната им работа. По думите му, това вече е традиция – фирмата изпитва тук пълното си портфолио от 24 царевични хибрида. Сред тях са представителите на всички групи по ФАО: като се започне от най-ранния хибрид – Лоск (група по ФАО 250), след това са средно ранните, които са и най-многобройната, а и най-бързо развиващата се група – ФАО 300 и ФАО 400, и най-накрая са много късните хибриди, подходящи и за зърно, и за силаж – Кити, Микадо и Кермес (500, 600, 650 по ФАО). Димитров заяви, че подходящи места в Южна България за отглеждане на тази култура има около Чирпан и Стара Загора. Предпоставка за добри резултати е ранната сеитба, обикновено преди масовата сеитба на слънчогледа. Необходимо е почвената температура на 10 см дълбочина трайно да се задържи над 8–10оС. Опитът показва, че за Южна България най-подходящо е царевицата да се сее рано и да се избират средно ранни хибриди.
Целия материал четете в брой Ноември 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg