Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2015
Над 150 фирми събра „Пчеларство - Плевен“ 2015
36-годишната Анелия Маринова от село Дебово грабна приза за най-проспериращ млад пчелар

Над 150 фирми събра „Пчеларство - Плевен“ 2015

print

e-mail facebook

Всяка година по традиция в дните около 10 февруари – празникът на българските пчелари и Ден на Св. Харалампий, Плевен става домакин на Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен“. През 2015-а 13-тото издание на пчеларската среща събра над 150 фирми и организации от цял свят. То беше открито с настроение и северняшки ритми в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министъра на земеделието Десислава Танева. Изложението се проведе под патронажа на Министерството на земеделието и Областния управител на Плевен Ралица Добрева. Тази година поради огромния интерес „Пчеларство-Плевен 2015“ продължи с един ден повече и беше разположено на по-голяма изложбена площ. Представени бяха последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, храни и хранителни добавки за пчелите, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки, етикети, лицензирани лаборатории и др.

В рамките на форума беше предвидена и богата съпътстваща програма с лекции и презентации на теми, свързани с пчеларството. Президентът на „Апиславия“ и председател на Полския пчеларски съюз – Тадеуш Сабат, представи състоянието и предизвикателствата пред полското пчеларство, а повече за дейността на Фондация „Апимондия“- Букурещ гостите на изложението научиха от директора на организацията и председател на Балканската Федерация на пчеларските съюзи – проф. Кристиян Константинеску. Сред акцентите в програмата беше и биологичното пчеларство. Лекция за пчелните продукти, като средство за лечение, изнесе проф. Христо Мермерски. В последния ден на изложението бяха раздадени и наградите на 13-тото международно изложение „Пчеларство-Плевен“ 2015

Носител на голямата награда и почетната статуетка „Крило на успеха“ за новаторство в пчеларството стана сръбската фирма „Евротом“ с управител Томо Павлич, предлагаща пчеларски инвентар, лекарства, козметика от пчелни продукти.

Един от най-авторитетните призове – за най-проспериращ млад пчелар, тази година беше връчен на 36-годишната Анелия Маринова от село Дебово. Започнала като на шега с 2-3 кошера, които постепенно увеличила до 30. През 2009 г. кандидатствала по мярка „Млад фермер“. „В проекта беше заложено да увеличим кошерите до 280 броя, да построим производствена сграда, да се оборудваме с разпечатваща машина, центрофуга и друг инвентар, необходим за пчеларската ни дейност. Проектът, който беше с продължителност 5 години, приключихме успешно. От тази година съм регистрирана като биологичен пчелар и съм в период на преход. По-трудно е, защото трябва да се третира само с препарати, които са разрешени за биологичното производство, основите на кошерите трябва да се подменят и т.н.“ На година Анелия добива около 10 тона полифлорен мед, който реализира на едро. В последната година изкупната му цена се вдигнала на 5 лв./кг, което задоволява производителката.

Награди бяха раздадени в още няколко категории: за нов продукт и нова технология, за инвестиция на годината, както и за най-атрактивно представяне. И тази година бяха отличени етикет и опаковка на годината, нов производ на пчелен продукт и научни публикации. Не бяха подминати и малките таланти - участниците в традиционния конкурс „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“. Най-добрите творби и техните автори също получиха награди от организаторите на пчеларската среща – „Партнерс Експо“ и Областния пчеларски съюз. С годините изложението безспорно се утвърди като един работещ и полезен форум, който всяка година носи

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg