Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Март 2015
Шафрановият минзухар – възможен ли е у нас?
Алтернатива ли е той на тютюна в Родопския регион

Шафрановият минзухар – възможен ли е у нас?

print

e-mail facebook

Предприемачът от кърджалийско Хасан Тахиров и неговото чудно цвете – шафрановият минзухар, се превърнаха в медийна сензация. Наистина ли обаче малките и дребните фермери могат да станат богати хора, ако отглеждат минзухари за шафран? Алтернатива ли е той на тютюна в Родопския регион? Хасан Тахиров твърди, че този бизнес е печеливш – килограм сух шафран се продава на световните пазари между 10 и 15 хил. лева. Такова количество се получава от около 1 дка засадена площ. Цветето не било капризно – не изисква специални грижи, нито напояване. Почвата се обработва както при сеенето на люцерна – почиства се добре от плевелите, оре се дълбоко и луковиците се засаждат на 10-15 см дълбочина, с 40 см разстояние между редовете. Плеви се дотолкова, че растението да не се задуши, ако тревата е по-висока от него. Луковиците се разсаждат на 3 години, като продажбата им също е доходоносен бизнес – 1 брой шафранова луковица върви по около 1 лев.

Хасан Тахиров е наясно, че този поминък е възможен, само ако има държавна подкрепа. И много би искал да има конкретна политика в тази посока. Затова е провел редица срещи с експерти и политици. И колелото вече е завъртяно.

Какъв е резултатът? През 2015 г. минзухари се изпитват в 4-5 държавни опитни полета и са засети в около 40 частни стопанства в Кърджалийска област. Сортоизпитването се извършва в опитни полета край Русе, Враца, Пловдив и Хасково. Екип на „АгроКомпас“ посети опитното поле край Пловдив. Там на 2 октомври са засети ръчно 61 броя луковици. Поникването започва на 13 октомври, а първите цветове се появяват на 23 октомври, разказа Даня Георгиева, старши експерт в териториално звено по сортоизпитване към Главна дирекция на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Според нея цветето е подходящо за отглеждане в Кърджалийския регион поради влажните почви там. Цъфтежът не е едновременен, което прави брането по-лесно – то ще се извършва поетапно, коментира още Георгиева. Цветовете на минзухара се берат сутрин, преди да се е отворила чашката, допълни Тахиров. От цвета се отделят близалцата – по отделно жълтите и червените, както и лилавият цвят. Всеки компонент се сортира отделно, изсушава се на тъмно за 2-3 дни (подобно на сушенето на билки и подправки) и след това се съхранява в стъклен съд, като не се излага на пряка слънчева светлина.

Борбата за държавна подкрепа Хасан Тахиров ще води оттук нататък. Дали защото дълги години е живял извън България – предимно в Швеция, предприемачът е наясно как земеделските производители трябва сами да си помогнат – като създадат Асоциация на шафрановия минзухар, ще могат по-добре да защитават интересите си. Което у нас, ако трябва да сме честни, не е лесна работа. Аграрните асоциации са над 100 и всяка се бори да излезе с едни гърди напред. Любопитно е дали ще успее Хасан Тахиров с това начинание.

На политическо ниво той е осъществил няколко срещи с представители на ГЕРБ. И това вече е дало резултат.

Интересът към шафрановия минзухар събра на среща с Тахиров експерти от МЗХ в областната дирекция „Земеделие“ в Кърджали през февруари. На срещата присъстваха експерти от Министерството на земеделието и храните, водени от Евгения Митрова – директор на Дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“. Съдействие оказва и зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Цвета Караянчева от ГЕРБ.

 

Автор: Анета Божидарова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg