Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Април 2015
Държавата да съдейства на преработвателите и да подпомогне производството на захар от родна суровина
Доц. д-р Георги Кикиндонов, ръководител сектор „Растениевъдство“ в Земеделския институт в Шумен, селекционер на захарно цвекло

Държавата да съдейства на преработвателите и да подпомогне производството на захар от родна суровина

print

e-mail facebook

- Доц. Кикиндонов, захарното цвекло може да се види само на картинки в България. Защо?

- Поради липсата на каквато и да било държавна политика в сектор „Захар“ през всичките тези години, особено след 2008-а. Тогава захарните заводи в Горна Оряховица отказаха Националната квота за производството на захар от захарно цвекло. Затова и вече у нас тази култура не се отглежда на промишлени насаждения. Отглежда се предимно от дребни фермери, най-често за производството на маджун и като фураж за животните, но това са незначителни площи от порядъка на 200-300 квадрата, в най-добрия случай за нас – до 2-3 декара.

- Чувал съм, че преди години в страната е имало по 400 000-500 000 декара.

- У нас производството на захарно цвекло и неговата преработка започват от 1898 година. Тогава е построена първата захарна фабрика в София. В периода 1913-1914 г. са построени още 4 захарни фабрики – в Пловдив, Русе, Горна Оряховица и в бургаското с. Камено. И 5-те фабрики са дело на френски, белгийски и чешки индустриалци. Секторът продължава да се развива през следващите години и през 1930 г. е построена и първата българска захарна фабрика в Долна Митрополия, собственост на тогавашната кооперация „Българска захар“. През периода от 1960 до 1965 г. се изграждат заводите в Лом и Девня, а старите захарни фабрики са основно реконструирани и модернизирани, за да могат да поемат големия обем суровина, който се произвежда. В това време производството на захар достига 260 000 тона годишно, продиктувано от нарасналото ѝ потребление. И през тези години управниците допускат основна грешка. В името на т.нар. международно социалистическо разделение на труда, в рамките на СИВ, започва внос на нерафинирана захар от Куба. През 70-те години у нас са засявани средно по 600 000 декара годишно, от които са произвеждани по 1,5 до 2 млн. тона захарно цвекло и около 175 000 тона бяла кристална захар. През 90-те години обаче, декарите, засети със захарно цвекло, намаляват до 30 000. Независимо от това намаление на площите, общото производство на захар се запазва до 250 000 тона годишно. След влизането на България в ЕС ни е определена една мижава квота от 4 752 тона захар, произвеждана от захарно цвекло. Само ще кажа, че Финландия, с нейните природни дадености, е успяла да защити квота от 81 000 тона захар, добита от цвекло. Там годишно се отглеждат около 140 000 декара захарно цвекло.

- Кой е най-добрият български сорт?

- Дори и при сегашните условия, ние продължаваме селекционната работа и винаги имаме готовност, при опит за възстановяване на цвеклопроизводството, да реагираме със семепроизводство. Колективът от селекционери в Земеделския институт в Шумен, макар и малък, успява да се справи, независимо от всички трудности. В Селскостопанската академия пари се дават единствено за заплати, но не и за наука. Независимо от това, успяваме да съхраним богатия генофонд от селекционни материали – съответно мъжко стерилни линии и опрашители. Последните няколко сорта, които сме предложили за утвърждаване в Сортовата комисия, по нищо не отстъпват на вносните и отговарят на всички съвременни изисквания. Сортът Ком е триплоиден хибрид, с много висока продуктивност и добри технологични показатели. Всичките ни сортове са с много добра екологична пластичност и могат да се отглеждат в цялата страна.

 

Автор: Ангел Трайков
Целия материал четете в брой Април 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg