Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Ноември 2010
Искаме държавна помощ за акциза на горивата, за да бъдем по-конкурентноспособни
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов пред „АгроКомпас”

Искаме държавна помощ за акциза на горивата, за да бъдем по-конкурентноспособни

Радослав Христов

print

e-mail facebook
- Как се стигна до ситуацията на липсваща държавна помощ за възстановяване на акциза върху горивата?
 
- Знаете, че нотифицираната държавна помощ, която беше до 2009 г., изтече и новото правителство не я поднови. Водихме разговори и с финансовия, и със земеделския министър и за 2010 г. беше взето решение земеделските производители да бъдат компенсирани със 70 млн. лв., които да се добавят към националните доплащания. Доколкото знам, това се е случило – в бюджета са приети 293 млн. лв., в т.ч. и тези 70 млн. За 2011 г. обаче искахме да бъде нотифицирана отделна държавна помощ и производителите да купуват гориво без акциз. Има различни механизми, чрез които това може да се случи. Може схемата да е както са купюрите за дърва и въглища.
В началото на септември зам.-финансовият министър Владислав Горанов изпрати писмо, в което пише, че Европа наистина ни дава такава възможност, но тя е пожелателна, а не задължителна. Искам обаче да подчертая обаче – след като сме на опашката на Европа и получаваме най-ниското субсидиране, ако не се ползваме от тази държавна помощ, конкурентоспособността на нашите стопани спрямо тези от старите страни членки ще бъде още по-малка.
Тази помощ е едно стъпало,което ще ни доближи до известна степен до тях. Доколкото знам, г-н Дянков твърдо е против – мотивът му е, че страната ни е в криза. И нищо повече. Да, но и земеделските производители също сме в криза. А и г-н Дянков, ако направи един бърз анализ откъде през последните месеци влизат пари в хазната, ще установи, че голям процент са от земеделие. Вече има брожение сред стопаните и мисля, че ако тази държавна помощ не бъде нотифицирана в най-кратко време, ще си потърсим правата по друг начин. Предварително няма да казвам как, но ви уверявам, че сме твърдо решени да отстояваме позицията си докрай. Ако годината е била по-благоприятна, следващите никой не знае какви ще са. А не може със задна дата да се нотифицират държавни помощи и да се връщат пари.
Предложихме на аграрното министерство да има лимит, да има контрол, за да не се опорочи системата, както се случваше предишните години. Няма перфектна схема, която да се контролира на 100%. Винаги има начини за заобикаляния, но по начина, който предлагам – с купюри, възможностите за злоупотреби ще са сведени до минимум. А това ще извади на светло и тези, които работят в сивия сектор – ако искат да се ползват от държавната помощ.
Освен това до края на годината трябва да се променят някои закони, свързани с безакцизните горива, напр. този за данъчните складове, за да можем от 1-ви януари 2011 г. да купуваме гориво без акциз.
 
- А какъв е срокът да бъде внесена тази нотификация за одобрение? Има ли възможност „да изпуснете влака”?
 
- Не, няма такава опасност – първо, защото една такава помощ при екстремни ситуации може да бъде нотифицирана пред Брюксел за седмица. През 2006-а беше нотифицирана точно за 2 седмици.
Притесненията ми, обаче, са по отношение на законодателството, там нещата се случват по-бавно – първо четене, второ четене, изчакване и т.н. Но били сме свидетели колко бързо влизат някои законопроекти в зала, за няма и половин месец. Така че при желание на управляващите това нещо ще се случи.
 
- Чувствате ли се ощетени, че в някои европейски страни ще получат по-рано субсидиите, а отново българският фермер остава по-назад?
 
- Разбира се, че се чувстваме пренебрегнати, в условията на финансова и икономическа криза правителството не предприема нищо, а министърът на земеделието казва – все още не сме заснели новите ортофотокарти… Това не е оправдание! Ако човек има желание, намира начин. Дори да не е готов слоят, има възможност за авансови плащания, а след като бъде готов – да се преизчислят и да се доизплатят останалите средства. Не искам да давам съвети на Министерство на земеделието как да работи, но все пак, говорим за европейски средства, които можеха по-рано да влязат в икономиката ни и земеделските производители да посрещнат зимата по-спокойни.
Целия материал четете в брой Ноември 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg