Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Май 2015
Ще има ли пари за поливно земеделие
На ход е националната стратегия за напояване и отговорът на Световната банка

Ще има ли пари за поливно земеделие

print

e-mail facebook

Поливното земеделие е въпрос на държавна политика и трябва да се вземат адекватни мерки, за да не се ощетяват производителите. Проблеми пред поливното земеделие в България – много. Един от най-големите е комасацията на земята, вторият – липсата на регламент за ползване на естествените водоизточници. По тази причина повечето земеделски производители са поставени в ситуация, в която са принудени да действат полулегално, за да се снабдят с вода, защото със сигурност интерес към напояването има. „Смятам, че държавата е длъжник на земеделците, които имат желание да правят поливно земеделие, тъй като нормативната уредба, която урежда отношенията между нас и монопола „Напоителни системи“, е много тежък, неадекватен към момента. Не знам защо пренебрегват това и не ни дават възможност да направим публично-частно партньорство, с което да инвестираме пари в напояване“, коментира един от крупните земеделски производители в България Димитър Мачуганов. В отговор на това Цветан Димитров, зам.-министър на МЗХ заяви, че гледа положително на такова предложение. „Все пак това е един пазарен принцип. Това, че настоящият Закон за публично-частно партньорство не е най-съвършеният, не е тайна за никой, но действително тази част от „Напоителни системи“, която касае напояването, би могла да работи съвместно със земеделските производители“, отговори Цветан Димитров.

Фермерите нерегламентирано разполагат временни съоръжения. Трайни инвестиции в помпени станции през последните години не са правени. Напоителни системи е интересен казус.

Дружеството събира такси за водите, преминаващи през хидромелиоративните съоръжения, но не инвестира в инфраструктура. „Водата е изключително скъпа по този начин, по който я имаме, заради това, че морално е остаряла технологията, а нещата могат да се подобрят. Проблемът на „Напоителни системи“ е, че продават малко, но искат много, затова цената им е скъпа“, допълни Димитър Мачуганов, който обработва земя в землището на град Летница. Според него са необходими огромни средства, за да се върне по-крупната инфраструктура за поливане, от порядъка на милиарди лева.

 

 

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Май 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg