Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юли 2015
Празник на черешата в Кюстендил
Белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто

Празник на черешата в Кюстендил

print

e-mail facebook

Ежегодно в края на месец юни Кюстендил организира Празник на черешата. Тази година той беше открит от земеделския министър Десислава Танева, която съобщи, че за директни плащания са кандидатствали 115 хил. земеделски производители, които са декларирали 3,7 млн. хектара площи. От тях 4260 производители са кандидатствали за подкрепа с над 23 хил. хектара череши. 223 хектара са заявените площи за финансиране в сектор плодове, като 25% от тях са само за череши. Над 15% от производството на череши в България е в регион Кюстендил.

Различни читалища от околните села, черешопроизводители, детски градини, научни институти се бяха постарали по атрактивен начин да се представят на конкурса за избор на най-едра череша и най-красиво вешело.

Милена Стоименова, председател на читалището в село Жабокрът, разкри рецептата на прочутото кюстендилско сладко: Черешите се изчистват от костилките. Задължително е да са бели. Прави се сироп от захар и вода, с който се заливат черешите. След това се варят на тих огън. Какви са обаче пропорциите Милена Стоименова не посмя да каже. Покани всички да отидат в Жабокрът и да опитат от прочутото сладко, което само на това място в Кюстендилско може да е така вкусно.

В село Лелинци има голям черешов масив. Изключително трудолюбиви хора и с много любов се грижат за овощните градини, сподели Венета Тодорова, представител на местната самодейна трупа от читалището на селото. За съжаление, тази година пазарът не е задоволителен, затова освен традиционните компоти и сладка в Лелинци хората правят сиропи от студено пресовани череши. Наскоро се отворили и на коктейли, в които присъства прочутата черешова ракия, а препоръката на Венета е този еликсир да се консумира с много лед през горещите месеци.

Празничната атмосфера допълваха народни ритми на местни фолклорни състави. Черешката на тортата беше румънската поп изпълнителка Инна.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Юли 2015ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg