Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юли 2015
Подходът ЛИДЕР – инструмент за солидарно предприемачество в селските райони
Международна конференция за споделения опит на българските МИГ пред прага на Водено от общностите местно развитие (2014-2020)

Подходът ЛИДЕР – инструмент за солидарно предприемачество в селските райони

print

e-mail facebook

Свободната инициатива стана неотменна потребност и Голгота за всеки трудолюбив човек от местната общност в малките населени места на България. Инструмент за силните ѝ страни и отговор на определените нужди на хората от селските ни райони през първия програмен период (2007-2013) на Общата селскостопанска политика стана подходът ЛИДЕР с мерките по Четвърта ос от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Самото съкращение ЛИДЕР е на думата от френски език, с която означаваме понятие за връзки между дейностите за развитие на селските райони с принцип на осъществяването им „отдолу-нагоре“. Прегръщайки философията му, хората от малки и периферни селища у нас се противопоставиха на кресливата пазарна реалност, която с лекота им пробутва евтиното за скъпо, кон за кокошка, и се ангажираха с истински важните неща в своя живот и поминък. Така, развивайки потенциала на територията, която населяват, все повече местни общности у нас обръщат гръб на втората употреба и имитацията на заетост в своя роден край. Ако времето е „мръсно”, значи тогава още повече имаме нужда да потърсим убежище в приказното и красивото, да съхраним разклатената вяра в доброто и трудолюбието. В тази посока припознаха истината за смисъла на своето битие хората от Местните инициативни групи (МИГ) в много от селските райони у нас, след като ЕС им предостави финансов инструмент и ресурс по Четвърта ос от ПРСР (2007-2013). Регистрираните досега МИГ у нас са около 100. При изпълнението на подхода ЛИДЕР всяка от тях консултира напълно безплатно потенциалните бенефициенти, които кандидатстват за финансиране с проекти към нейната стратегия, следвайки амбициите на наричаното през настоящия програмен период Водено от общностите местно развитие (ВОМР). На практика МИГ се развива като неправителствена организация, в чийто състав влиза общинската администрация, неправителственият сектор и бизнесът на дадена територия. Нито един от тези сектори обаче няма мнозинство при правото си на глас в общото събрание на сдружението. МИГ взема решение как да се развива територията на базата на случили се анализи и предложения за развитие и въз основа на тях разработва и Стратегия за местно развитие. С организиране на обществени обсъждания и информационни кампании населението на територията на местната група се запознава с направените предложения. За съжаление, поради тромавите административни процедури у нас, които едва сега се отчитат, както и по-малкия паричен ресурс по ЛИДЕР в старата ПРСР, само 35 МИГ получиха финансиране през изминалия програмен период. Въпреки това

подходът ЛИДЕР, преминавайки от „разпни го“ до „осанна“, стана фаворит

и вече е един от най-желаните и работещи инструменти в селските райони на страната. Така в края на изминалия програмен период в голяма част от 35-те МИГ с осигурено еврофинансиране, постъпиха проекти на местната общност за над 130% от техния паричен ресурс. Хубавото е, че днес всички те работят в достъпни за населението офиси, разполагат с годишен бюджет за административни дейности на сдружението, за информиране, консултиране и обучение на хората и потенциалните получатели на финансова помощ. Класираните от МИГ проекти на бенефициентите от местните общности, с които Държавен фонд „Земеделие“ сключи договори през изминалия програмен период, трябва да бъдат изпълнени до 15 септември и изплатени от Фонда до края на т.г.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg