Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Август 2015
Нови рекорди с Лимагрейн
Рапицата на Лимагрейн – с гени за неразпукливост на шушулките и с устойчивост на фома

Нови рекорди с Лимагрейн

print

e-mail facebook

Високодобивната селекция на Лимагрейн беше сред най-коментираните теми това лято по полетата на България. Причината е, че отново генетиката на компанията постигна рекорди. Над 500 кг/дка от рапицата и над 1 тон от пшеницата – това са резултати, които заслужават внимание.

В землището на сливенското село Караново Лимагрейн показа пред земеделски производители предимствата на хибридите си рапица. Домакин на полския ден беше г-н Георги Димов, получил среден добив от 500 кг/дка от хибридите Арсенал и Атензо. „Резултатие са уникални. Много фермери биха си мечтали за такива добиви“, подчерта Тихомир Острешев, продуктов мениджър рапица и житни култури на Лимагрейн.

В землището на село Козловец, на полетата на местната кооперация, обработваща общо 25 хил. дка, бяха ожънати 7 хибрида рапица на Лимагрейн. Нямаше по-нисък добив от 450 кг/дка. Нещо повече – кантарът при хибрида Арсенал отмери 513 кг/дка, независимо, че дни преди жътвата е имало буря и силен дъжд.

Рапицата на Лимагрейн се характеризира с бърз и дружен старт на поникване, много бързо възстановяване на вегетацията напролет, голям брой разклонения и подчертана устойчивост на разпукване. Благодарение на внедрения в нея ген за неразпукливост на шушулките, фермерите нямат загуба на рапично зърно преди и по време на жътва, нямат нужда от третиране с лепила против разпукване на шушулките – съответно имат по-малко направени разходи и почти нямат самосевки. Земеделските производители, които използват хибридите на Лимагрейн, имат и още нещо много важно, а именно: повече време за жътва – дори и да закъснеят с прибирането на рапицата си, разпукване и загуба на зърно не се наблюдават. Специалистите от Лимагрейн направиха опити, с които демонстрираха неразпукливостта на шушулките на хибридите LG. Първият сравнителен тест беше чрез симулация на природни стихии чрез центрофуга, в която бяха поставени 25 шушулки от хибрид на Лимагрейн заедно с 3 топчета, след което беше завъртяна 25 пъти. Опитът беше повторен с конкурентен хибрид от същото поле, който няма вграден ген за неразпукливост. Вторият метод беше чрез прилагане на механична сила чрез метална тръба върху шушулките, имитираща силна буря и вятър.

И при двата опита земеделците видяха минималното количество зърна, което падна, от хибридите на Лимагрейн, както и това, че шушулките бяха останали здрави. При конкурентния хибрид резултатът беше многократно повече паднали зърна и разпукани шушулки.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg