Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Август 2015
Обвързано отглеждане на редки породи с преработка на мляко и директни продажби
Майсторлъкът за овче и биволско мляко и сирене в демонстрационeн център на семейна „Ферма под Балкана“

Обвързано отглеждане на редки породи с преработка на мляко и директни продажби

print

e-mail facebook

На 19 юни т.г. пътят за качествени автентични млечни продукти директно от производителите им в планински ферми у нас беше открит като отдавна желан и вече възможен. Зелената светлина за ценителите на сирене и мляко от редки български породи вече води към семейната „Ферма под Балкана“ в карловското село Васил Левски.

Стопаните ѝ Таня и Никола Кулови са производители на биволско и овче мляко и сирене от редките породи Каракачанска овца и Българска Мурра. Отглеждат животните чрез целогодишно природосъобразно пашуване в Стара планина, което е изключително важно за опазване на богатото и уникално биоразнообразие в региона на фермата. В същото време уникалният вкус на млечните продукти, които правят, е резултат от съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Национален парк „Централен Балкан“ и традиционна рецепта на производство и зреене.

 С помощта на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, в рамките на проекта „За Балкана и хората“ и неговата финансова подкрепа, от март месец т.г. фермата е регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните. След упорит и продължителен период на подготовка заедно с експертите от „Биоселена“ стопаните ѝ достигнаха желания и ефективен статут и надградена възможност за преработка и директна продажба на произведените от тях фермерски храни. „Под Балкана“ е и сред първите ферми в България, които продават продуктите си пряко на потребителите от мобилна витрина, закупена по проекта „За Балкана и хората“. Предстои закупуването и на хладилен камион, тъй като освен от фермата продуктите ѝ могат да се купят и на фермерските пазари в Пловдив и София.

И всичко това след близо две години активно участие в българо-швейцарския проект, осъществяван съвместно с 9 български и швейцарски неправителствени организации. На практика с експертната помощ на Фондация „Биоселена“ е подготвен успешният бизнес план на семейната ферма Кулови, а част от оборудването на нейната домашна мандра осигури самият българо-швейцарски проект. Помощта от Швейцария за оборудването на мини мандрата в карловското село Васил Левски е 16 хил. франка. Обяви го самият швейцарски посланик у нас Денис Кнобел, който преряза лентата на мандрата в деня на нейното откриване. Средствата са от програмата за разширение с бюджет 76 млн. франка, уточни той и добави: „16 хиляди са малка част от тях, но в нашата страна казваме, че малкото е най-красиво, каквато е и „Долината на розите“. В думите му имаше и възхищение от това, което вижда, като природа и човешки потенциал, а в изражението на лицето му – някакво безмълвно пожелание към хората у нас да подадат ръка на природата в много места на страната ни, където съжителстват уникални природни дадености и възможности за земеделие и агробизнес в неговия вариант на устойчиво развитие. А това предполага опазване на самата щедра, но неизчерпаема българска природа. Печелившо се оказва това да превърнат активната част от своя живот в селските ни райони в поминък, като опазят и съхранят екосистемите, работейки и за тях. „В Швейцария държим на качеството и автентичността на продуктите“, заяви пред „АгроКомпас“ посланик Денис Кнобел.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2015ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg