Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Август 2015
Професия „Животновъд“
Димитър Ангелов отглежда 250 овце от породата Медночервена шуменска овца

Професия „Животновъд“

Димитър Ангелов

print

e-mail facebook

 „Целият ми живот мина с животните. Дядо ми беше овчар навремето, имаше голямо стадо, още не ходех на училище, но сутрин в 5 часа ме вдигаха да му подкарвам овцете“, така фермерът Димитър Ангелов започва разказа за житейския си път. И когато го питам каква е професията му, се усмихва и отсича – просто животновъд. Фермата му се е ширнала насред новопазарските поля в местността „Алята“, а на 30-те декара площ е събран многоброен и пъстър животински свят.

Фермерът отглежда 250 овце от породата Медночервена шуменска овца, но освен тях в оборите и по поляните има още 60 телета, кози, кончета, понита, кучета, зайци, пуйки, кокошки, токачки и дори пауни. Няколко птици, разперили красивите си опашки, се разхождат свободно край малкия язовир, в който стопанинът развъжда и шарани.

Заедно с бай Димитър и съпругата му Станка обикаляме близо час из фермата, която изглежда като зелено и огласено от птичи песни райско кътче, само на 20-тина километра от Шумен. Най-близките села Стан и Енево са на 2-3 км оттук, толкова е и разстоянието до град Нови пазар.

 „Това си е нашето село, на шега си го наричаме Димитър Ангелово“, смеят се стопаните и разказват за начинанието си. Фермата им е вече с 22-годишна история. Двамата са родом от варненските села Ягнилово и Изворник. Там като млади гледали телета.

„Много труд беше, косили сме двамата на ръце, почнахме с едно теленце, продадохме го, после взехме още 2-3, струпахме едно сайвантче и почнахме да гледаме трийсетина телета. Тогава с припечеленото от тях можеше да си купиш апартамент и да ти останат пари. Това беше стимул за хората да отглеждат животни и затова имаше много хора на село. От „Родопа“ даваха и по 2 кг безплатен фураж на килограм живо тегло предадено агнешко“, спомня си Ангелов.

След промените, през 1993 г. с жена му се установили в Новопазарско и направили фермата. „Живеехме във Варна, ама като започнахме с овцевъдството, се преместихме тук за постоянно, за да върви работата. Животните искат денонощна грижа – особено през агнилната кампания. Няма ли ги те – не стават нещата“, отсича фермерът. Миналата есен тук имало над 600 овце, сега са 250, защото продали доста.

Започнал да отглежда овце от изчезващи породи – Медночервена шуменска и Каракачанска. Според него за нашите условия идеалната порода е Медночервената. Уникална е, защото животните рядко боледуват и са много издръжливи. Млякото, което дават медночервените овце, е с отлично качество – маслеността му е над 8%. Културните породи са по-претенциозни, трябват по-големи грижи. По-примитивните породи са много здрави, твърди Ангелов. А и напоследък фермерите ги търсят, защото и субсидиите за тях станали по-големи.

„Най-вкусното месо е от тази овца. Който не е ял агне от Медночервената шуменска овца, той не знае вкуса на агнешкото! Навремето са използвали вълната ѝ за направата на аба за дрехи за войската. Вълната им била предпочитана заради здравината и тъмния ѝ цвят. Агънцата, като се родят, са чисто чернички и после стават медночервени“, разказва бай Димитър.

 

 

Автор: Пенка АтанасоваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg