Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 28 Октомври 2020

Септември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Август 2015
Професия „Животновъд“
Димитър Ангелов отглежда 250 овце от породата Медночервена шуменска овца

Професия „Животновъд“

Димитър Ангелов

print

e-mail facebook

 „Целият ми живот мина с животните. Дядо ми беше овчар навремето, имаше голямо стадо, още не ходех на училище, но сутрин в 5 часа ме вдигаха да му подкарвам овцете“, така фермерът Димитър Ангелов започва разказа за житейския си път. И когато го питам каква е професията му, се усмихва и отсича – просто животновъд. Фермата му се е ширнала насред новопазарските поля в местността „Алята“, а на 30-те декара площ е събран многоброен и пъстър животински свят.

Фермерът отглежда 250 овце от породата Медночервена шуменска овца, но освен тях в оборите и по поляните има още 60 телета, кози, кончета, понита, кучета, зайци, пуйки, кокошки, токачки и дори пауни. Няколко птици, разперили красивите си опашки, се разхождат свободно край малкия язовир, в който стопанинът развъжда и шарани.

Заедно с бай Димитър и съпругата му Станка обикаляме близо час из фермата, която изглежда като зелено и огласено от птичи песни райско кътче, само на 20-тина километра от Шумен. Най-близките села Стан и Енево са на 2-3 км оттук, толкова е и разстоянието до град Нови пазар.

 „Това си е нашето село, на шега си го наричаме Димитър Ангелово“, смеят се стопаните и разказват за начинанието си. Фермата им е вече с 22-годишна история. Двамата са родом от варненските села Ягнилово и Изворник. Там като млади гледали телета.

„Много труд беше, косили сме двамата на ръце, почнахме с едно теленце, продадохме го, после взехме още 2-3, струпахме едно сайвантче и почнахме да гледаме трийсетина телета. Тогава с припечеленото от тях можеше да си купиш апартамент и да ти останат пари. Това беше стимул за хората да отглеждат животни и затова имаше много хора на село. От „Родопа“ даваха и по 2 кг безплатен фураж на килограм живо тегло предадено агнешко“, спомня си Ангелов.

След промените, през 1993 г. с жена му се установили в Новопазарско и направили фермата. „Живеехме във Варна, ама като започнахме с овцевъдството, се преместихме тук за постоянно, за да върви работата. Животните искат денонощна грижа – особено през агнилната кампания. Няма ли ги те – не стават нещата“, отсича фермерът. Миналата есен тук имало над 600 овце, сега са 250, защото продали доста.

Започнал да отглежда овце от изчезващи породи – Медночервена шуменска и Каракачанска. Според него за нашите условия идеалната порода е Медночервената. Уникална е, защото животните рядко боледуват и са много издръжливи. Млякото, което дават медночервените овце, е с отлично качество – маслеността му е над 8%. Културните породи са по-претенциозни, трябват по-големи грижи. По-примитивните породи са много здрави, твърди Ангелов. А и напоследък фермерите ги търсят, защото и субсидиите за тях станали по-големи.

„Най-вкусното месо е от тази овца. Който не е ял агне от Медночервената шуменска овца, той не знае вкуса на агнешкото! Навремето са използвали вълната ѝ за направата на аба за дрехи за войската. Вълната им била предпочитана заради здравината и тъмния ѝ цвят. Агънцата, като се родят, са чисто чернички и после стават медночервени“, разказва бай Димитър.

 

 

Автор: Пенка АтанасоваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
BEDNAR е в Топ 10 на европейските производители на машини
Цветомир Костов, териториален мениджър на марката BEDNAR за България

Хубаво грозде, хубаво вино – колко важна е техниката за обслужване на лозята
Японски технологии бяха представени в лозарско стопанство край село Главан

Минимален риск, максимални резултати от царевицата
Демо жътва край Попово – отличниците са ДКЦ 5075 и ДКЦ 4541

Ние не начертахме визия какво земеделие искаме
Ангел Вукодинов, зърнопроизводител

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg