Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Септември 2015
Договорите на проекти по ПРСР (2014-2020) – с информираност и отговорност за изпълнение
Румен Порожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – РА

Договорите на проекти по ПРСР (2014-2020) – с информираност и отговорност за изпълнение

Румен Порожанов

print

e-mail facebook

- Г-н Порожанов, какъв е експертният Ви коментар за предварителната оценка на 3 500-те проекта, внесени при първия прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) (2014-2020), която показа, че само 730 от тях могат да получат финансиране в рамките на бюджета от 150 млн. евро, одобрен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ)?

- Ясно е, че бюджетът, с който е открит приемът по подмярка 4.1 от ПРСР (2014-2020) за проекти, насочени към инвестиции в земеделски стопанства, е в размер от 150 млн. евро. В него може да се вместят определен брой проектни предложения на земеделски производители и фирми. По подмярката обаче дойдоха 4 пъти повече проекти като стойност. При вида на бюджета от 300 млн. лева, заявената субсидия на кандидатстващите се оказа на стойност над 1 млрд. и 230 млн. лева по всичките подадени 3360 проекта.

- Наясно ли са с инвестиционните си планове и перспективи за тяхната реализация кандидатстващите по подмярка 4.1?

- Повечето са наясно. Имаме по-напреднали от гледна точка на възможностите, които им даде първо пазарът. Визирам зърнопроизводството. След това е Първи стълб на ОСП, който подпомага основно на площ. В тази посока са и „зелените“ плащания, които предстоят. Вече имаме и доста модерни производства и в животновъдството, и в растениевъдството. Това че непрекъснато чуваме за земеделски производители, които все не могат да си реализират продукцията, ще продължи и занапред. Те, както не са я реализирали 10 години, така и в следващите 10 години няма да могат да го направят, докато продължават да си продават доматите в кашони от банани. Бил съм на срещи с тях. Те искат отново да се създаде стопанско обединение от типа „Булгарплод“, което да им изкупува продукцията.

- Това няма да се случи, но с какво ще илюстрирате действащата държавна политика за този сектор?

- Говорейки за производството на плодове и зеленчуци, в програмния период, който се отваря тази година, разплатихме малко под 40 млн. лева субсидии по Европейския гаранционен фонд по 3 схеми за различните видове плодове и зеленчуци и оранжерийно производство. С новия програмен период сумата вече е 40 млн. евро. Два пъти повече ще бъде субсидията в рамките на обвързаното производство, със заделените средства от 13% от общия пакет. Отделно от това вече върви финансирането и на групите производители, които са основно в зеленчукопроизводителния сектор. Имаме 12 групи на производители, които са успели да се организират, притежават одобрени планове и тази година за инвестиционните им разходи ще се дадат около 20 млн. лева. Те ще са за закупуване на техника, складове, хладилни бази и т.н. Вече финансираме много от тях и на практика 100 млн. лева влизат в сектора плодове и зеленчуци, извън възможностите за помощ, която получаваха досега. Тези пари ще са по линия на Обвързаната подкрепа и на Гаранционния фонд, по който се съфинансират много от групите производители на плодове и зеленчуци. Освен това налице са плащания на площ по СЕПП, както и възможностите за техни инвестиции, които се дават с ПРСР. Това са и част от заложените и одобрени приоритети в програмата на МЗХ. Основните приоритети са животновъдство, плодове, зеленчуци, биологично производство.

- Как изглежда изпълнението на тези приоритети, ако трябва да го илюстрирате с ретроспекция на това, което вкарахте за разглеждане със 730-те проекта при предварителната оценка в първия прием по подмярка 4.1 или със 130% от нейния бюджет?

- Тези 130% от бюджета на подмярка 4.1 са към 380 млн. лв. Разбира се, ние разглеждаме един по-голям пакет, защото в рамките на самия анализ има редуциране и на разходи, и на дейности. Може да има и проекти, които да се окажат недопустими. Съществуват различни условия за това. Това се наблюдава при единични случаи, но винаги ги е имало при всички приеми. Но отивам на ретроспекцията: проектите в сектор плодове и зеленчуци са 347, или това са 47% от всички, които разглеждаме. В сектор животновъдство са 36%, в етеричномаслени култури – около 9%. Около 4% са за т. нар. други култури, в които влизат маслодайни рози, люцерна и т.н. Факт е, че именно в животновъдството и в плодовете и зеленчуците отиде основният акцент при предварителната оценка по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства на ПРСР (2014-2020). В случая имаме 4 пъти по-голям заявен бюджет за субсидиране спрямо определените за това средства на подмярката. Големият интерес говори за живец в сектора.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Септември 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg