Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Октомври 2015
Забелязва се окрупняване на Местните инициативни групи
Стефан Спасов, началник отдел „ЛИДЕР“ към дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ

Забелязва се окрупняване на Местните инициативни групи

print

e-mail facebook

 - Г-н Спасов, имаше ли наплив от кандидати по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) след отворения на 12 август прием на заявления по нея и не особено дългия срок за кандидатстване – до 4 септември т.г.?

- Мога да кажа, че получихме достатъчно голям брой заявления – 89 от Местни инициативни групи и партньорства, включващи в състава си 161 общини от селските райони на страната и общини със специфични характеристики, съгласно Националната концепция за пространствено развитие. Очакванията ни бяха за около 100 заявления, но броят се оказа по-малък поради обединяването на повече на брой общини в състава на Местните инициативни групи и партньорства. Разбира се, имаше и такива, които не успяха да се подготвят, за да кандидатстват по приема, но техният брой е пренебрежимо малък.

- Кои бяха подводните камъни пред местните партньорства или инициативни групи в кандидатстването по подготвителната мярка в този програмен период?

- Основното предизвикателство, с което се сблъскаха вече разширяващите се Местни инициативни групи и местните партньорства, беше взаимодействието с общините и необходимостта от определени решения, които трябваше да се вземат от общинските съвети. Като цяло, мнозинството кандидати не се справиха добре с подготовката на документите за кандидатстване, въпреки че изискванията бяха максимално опростени.

- Какви конкретни дейности, свързани с подготовката на Стратегии за местно развитие, ще се финансират по подмярка 19.1 и по какво на практика ще се различават те от аналогични, случили се вече, подготвителни дейности на Местни инициативни групи, финансирани през изминалия програмен период?

 

- Най-общо, по подмярка 19.1 ще се финансират дейности, свързани с учредяване на Местни инициативни групи и изготвянето на Стратегии за водено от общностите местно развитие. Подкрепата ще бъде и за извършването на информационни кампании, обучения, обществени обсъждания, изготвяне на анализи и проучвания, както и за администриране на процеса на изготвяне на стратегиите. Подкрепата по подмярка 19.1 не се различава от подготвителните дейности, извършени през миналия програмен период. Структурата на прилагане на подготвителните дейности отчита натрупания опит по подхода ЛИДЕР и е много по-облекчена и оптимизирана в сравнение с тази от миналия програмен период, като същевременно е дадена и максимална свобода на местните общности.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg