Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 29 Февруари 2020

Февруари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Ноември 2015
Среща на хранително-вкусовия бранш от България и света
Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център – София

Среща на хранително-вкусовия бранш от България и света

print

e-mail facebook

- Г-н Иванов, какви възможности за бизнеса и потребителите дават традиционните изложения на хранително-вкусовата индустрия в Интер Експо Центъра в София – Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд и Дринк и Сихре, които се проведоха в средата на ноември?

- Тези изложения са едни от най-мащабните в нашия годишен календар и са водещи изложения за хранително-вкусовата промишленост в Югоизточна Европа. На едно място са събрани 6 тематики от хранителната индустрия. Тази тематична разделеност и в изложбените павилиони позволява на тесните специалисти и на хората, които работят във всички сектори и имат нужда от контакт, да имат удобно място за срещи с производители, вносители и дистрибутори. Изключително горди сме, че тези изложения се организират в партньорство със 7 браншови асоциации, което е огромно постижение за нас да обединим различни интереси в името на бизнеса.

- Имаше ли нови фирми тази година, които представиха продуктите си?

- Имаше много участници както от България, така и от чужбина. Тази година отчетохме приблизително 15% ръст на изложителите. Фирмите бяха над 400, на площ от над 15 хил. кв. м.

- Отчитате ли по-голям интерес от чуждестранните компании?

- Ръстът на чуждестранните компании се дължи на съвместната работа между нашите екипи и партньорите ни, които през последните години посещават водещи форуми в чужбина, където водят разговори с фирми и рекламират изложенията ни. Другият фактор е, че от миналата година стартирахме инициатива да има партньор на Интерфуд и Дринк. Това е изложението с най-голям брой директно представени чужди фирми, част от тях са на колективни щандове и затова решихме да даваме фокус на определена държава, с което да подпомогнем двустранните бизнес отношения. Тази година държавата партньор с най-мащабно участие беше Унгария.

- С какво те са мотивирани да участват в тези утвърдени международни изложения?

- Нашите изложения са най-прекият път към навлизане на един нов пазар. Няма как един производител от която и да е държава да сключи лесно договор с търговска верига или ресторант и да ги снабдява, без да се възползва от възможността да се представи на тези изложения.

- Какви бяха акцентите в изложенията?

- Предимно зоните с биопродукти, за фитнес и диета, както и специално обособени пространства, посветени на българските преработватели. Това бяха и секторите, към които и тази година имаше най-голям интерес. Явно потребителите търсят повече информация в посока здравословно хранене.

- Каква беше съпътстващата програма?

- Съпътстващата програма включи над 20 събития, между които кръгли маси, семинари, дегустации и в същото време се проведе и традиционният конкурс на потребителя.

- Какви бяха посетителите?

- Посетителите бяха разнообразни, миналата година имахме 16 хил. души, като тази ръстът беше между 10-20%. Над 70% от посетителите са с бизнес насоченост, месо- и млекопреработватели, които искат да разгледат машини за етикетиране и опаковане. Друг сегмент от нашите посетители са търговски вериги и търговци на храни и напитки на едро и дребно и, разбира се, собственици на хотели и ресторанти. Голямото събитие за хорека сектора е националната квалификация на Международния конкурс Bocuse d’Or. Това е един от най-престижните конкурси в света на кулинарията и носи името на създателя си, прочутия шеф-готвач Пол Бокюз.

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Ноември 2015ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Горещо препоръчвам новата ни селекция
Георги Герджиков, промотър ключови клиенти на фирма Кортева

Икономически изгодни Пакетни Предложения от ФМС Агро България
Продукти, които отговарят на най-добрите земеделски практики

Кубота България награди най-добрите си дилъри за 2019 г.
За първенците е предвидено и посещение на заводите на Кубота в Япония

Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии
Ари Фелдхайзен, земеделски съветник на Кралство Нидерландия в посолствата в София и Букурещ

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg