Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Ноември 2015
Рибарството е доведеното дете на земеделието
Цветелин Велев, бизнесмен

Рибарството е доведеното дете на земеделието

print

e-mail facebook

- Г-н Велев, представете иновативния метод и начина, по който ще добивате зарибителния материал.

- Сьомгата и американската дъгова пъстърва хвърлят само на едно място хайвера си, което е свързано с преминаването на хиляди километри, но тук, както и във всички останали стопанства, тя се издоява изкуствено. Хваща се всяка риба, оглежда се дали е узрял хайверът, храни се със специален фураж за по-качествен хайвер. Издояват се и мъжките индивиди и оплождането става за около 1 минута. Ползваме различни стимуланти, които ускоряват сперматозоидите и им дават по-дълъг живот. Това е една разработка на Тракийския университет, на проф. Атанасов и проф. Стайков. Подали сме два проекта в рибарския фонд. Методът е ефективен при производството на триплоидни форми на американската дъгова пъстърва, като тя натрупва за около година желаната маса. В момента внасяме хайвер за размножение. Иска ни се ние да си го произвеждаме.

- Каква е рентабилността на метода?

- Колкото риби заложим, толкова ще се получат. Надявам се след реализацията на проекта да имаме от 2 до 4 млн. бройки зарибителен материал. И тъй като първите 5 години не сме заложили печалба, ще продаваме хайвер, колкото да покриваме разходите си, останалото количество ще предоставяме на ИАРА за преразпределение в други стопанства. Около 950 хил. лв. ще струва рециркулационната система. Това е технология, внедрена много отдавна в САЩ и други страни, които са напред в развитието на аквакултурите. При този метод използването на вода е малко при по-голямо количество риба. И тъй като в ранния си стадий триплоидите са по-крехки, би следвало да бъдат отглеждани до 10 грама в среда, която им дава възможност да оцелеят. Възвращаемостта на инвестицията, предполагам, ще бъде от 4 до 5 години. В нашия сектор не може да очакваме големи печалби. Това е фабрика под слънцето. Трябва да забравиш първоначалната инвестиция. Печалбата от 1 кг риба е около 20%, а тя се гледа около една година. Инвестициите са целогодишни. През последните 20 години сме инвестирали около 2,5 млн. лв. Предстои да изградим инсталация за подаване на кислород в басейните, което ще спести много вода.

- Има ли пазар за рибата?

- В момента има пазар в България, в Румъния, но реално има недостиг на риба. Секторът е труден и не се развива бързо, тъй като знаем какъв е срокът за угояване, а печалбите не са големи. Затова няма наплив на желаещи за инвестират в този бизнес. Ако няма рибарски фонд и субсидии, каквато и да е инвестицията, тя би се откупила за около 15 години или никога.

- Каква риба се търси най-много на пазара?

- В търговската мрежа добре се реализира сьомговата и американската пъстърва. Предлагането обаче е малко. България е на едно последните места по консумация на риба. Последните изследвания показват около 10 кг на човек от населението годишно. За сравнение, Япония е първа в класацията със 110 кг, но и там и продължителността на живота е с 10 години повече в сравнение с България.

- Подпомага ли се секторът у нас?

- В сравнение с Турция и останалия свят, у нас много малко се отделя за рибовъдството. Общо взето сме доведеното дете. Не мога да проумея защо никой не дава отговор рибата какво е. Дали е животно и ако е така, да вземаме и ние субсидии както всички животновъди. Единствено eдна субсидия сме получили по de minimis. Това е всичко. Аз не съм човек, който чака държавата да му реши проблемите. Държавата, ако не ни се меси, ще е по-добре. Това ще е най-доброто подпомагане.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Ноември 2015ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg