Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Събота, 23 Септември 2017

Септември 2017

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Декември 2015
Terrа Madre България: Храни с характер и производители без самочувствие
Носталгията към автентичния вкус събра в столицата производители и потребители

Terrа Madre България: Храни с характер и производители без самочувствие

print

e-mail facebook

Местните храни и кулинарните традиции бяха акцент на първия по рода си форум Terrа Madre България, провел се в столицата. На специално организиран пазар посетителите имаха възможността да опитат български застрашени от изчезване храни или такива с ярка социална кауза, както и продукти на малки фермери и производители. Провеждането на форума Terra Madre България поставя началото на академична мрежа във всички балкански страни в подкрепа на проучването, опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси и свързаните с тях селскостопански и кулинарни традиции. Инициативата стартира с международна научна конференция на тема „Растителното разнообразие в полза на обществото“, а в парка на детски научен център производители от различни региони на страната се представиха с разнообразие от продукти. Зад един от щандовете стои Пламен Петков от гр. Луковит. Той произвежда млечния деликатес домашен крокмач. Прави се от чисто овче мляко, само в периода август и септември, когато млякото е най-гъсто, уточнява младият предприемач. „Направата е следната: овчето мляко се вари 3 часа на водна баня, като постоянно се бърка, за да не хване каймак. След това се охлажда шоково със студена вода и се овкусява със сол. Като изстине напълно, се изсипва в съдове, за да зрее поне 6-7 дена. През този период млякото също се бърка по 3-4 пъти на ден, при температура от 15 до 18 градуса, която е идеална за узряването на продукта. Така той се самосгъстява до нужното състояние. Традиционно се овкусява с печени червени чушки.“ В последно време има тенденция да се яде с последните узряващи домати, които обаче не се прибавят в сместа, а се нарязват отделно, уточнява още Пламен Петков, като междувременно приема комплименти за своя крокмач от

посетителите, дегустирали деликатеса. „Това е традиционна рецепта за нашия край, аз я знам от моята прабаба и ми доставя удоволствие да се занимавам с приготвянето. Правя го като допълнителен бизнес.“

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Контролът върху глава животно = връзката субсидии - развъдни организации - ИАСРЖ
Зооинж. Георги Йорданов - изп. директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ)

Предприемачество с местни български породи
ИАСРЖ в подкрепа на автохтонни стада по проекта „За Балкана и хората“

Клиърфийлд и Eкспрес хибридите сръбска селекция
Слънчогледите на бъдещето

Иновативна генетика за уникални резултати
Pioneer Portfolio Farm демонстрира бъдещето в производството на пролетни култури

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg