Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Декември 2015
Вместо данък вредни храни, да намалим този на полезните
Д-р Светла Чамова, председател на Съюза по хранителна промишленост и изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите

Вместо данък вредни храни, да намалим този на полезните

print

e-mail facebook

- Д-р Чамова, участвайки в конференцията „Достъп до добра храна 2015“, кои последни новини от браншовата организация ще споделите с читателите на сп. „АгроКомпас“?

- Участието ми в тази конференция определено e в ролята ми на председател на Съюза по хранителна промишленост, който тази година чества 50-годишен юбилей. Нормално е да ме познавате повече като изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите у нас, каквато всъщност съм и сега, заемайки този пост вече 12-13 години. Все пак и специалността ми е такава, че съм много по-силна като експерт при храните от животински произход, а не в останалите храни. За сметка на това в Управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост има много личности, които са достатъчно силни в своите ниши в областта на храните и за самата браншова организация като управляващ орган. В Управителния съвет са изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България г-жа Жана Величкова, директорът на хлебозавод Троян, доскорошният заместник-председател на Селскостопанска академия проф. Бъчваров. Това са все силни личности и експерти в областта на храните, които работят за Съюза като управляваща бранша организация. Ще спомена и г-жа Соня Бургуджиева, организационен секретар на Съюза. На този форум тя получи награда за цялостен принос, тъй като от 12 години, изпълнявайки длъжността, заедно с хората от нашия офис, се справя успешно с цялостната оперативна работа.

- Този микс от компетентни експерти в Съюза е изправен пред по-сложния микс от все по-големи проблеми и отговорни решения в хранителната ни индустрия. Какво се случва с нейната кондиция и адекватност на очакванията на потребителите на храни у нас при все още липсващ актуализиран или изцяло променен Закон за храните?

- В момента има Закон за храните и най-доброто е, че има регламенти, които ние сме длъжни да спазваме. Тоест, това, което Европа има като законодателство за храните, то е и в България, независимо от това дали е описано по някакъв начин в Закона за храните. В него трябва да са единствено правилата, които са специфични за България. Иначе общите правила са в регламентите, действащи като обща законова норма в Общността, тъй като сме на един общ пазар. Един общ пазар изисква общи закони и това е нормално. Работим върху Закона за храните и работна група за тази цел съществува вече повече от половин година.

- Къде се оказват проблематичните моменти при неговото съгласуване?

- Почти няма член от Закона, който да не се дискутира продължително. Но е хубаво да се прави това. Доброто в случая е, че се води дискусия между бизнеса и администрацията. Определено е налице нужната комуникация в работата по Закона за храните. Да, вярно е, че в един момент се вкара и един друг закон – за хранителната верига, което обърка малко нещата. Това е така, защото нормално е да свършиш едно нещо и след това да започнеш друго. Стана много трудно да се работи по два закона едновременно и сега се мина на единия – върху Закона за храните. След като приключи работата по него ще продължи и тази по Закона за хранителната верига.     

- Как я виждате с точни координати във времето?

- Някои мислят, че това може да стане до Нова година, но аз имам доста голям опит в областта на законодателството. През 1995 г. във Ветеринарномедицинската служба започнах с прилагането на европейското законодателство за този сектор у нас и това продължи до отиването ми през 2001-2002 г. в Асоциацията на месопреработвателите. Имайки предвид всичките процедури, според мен по-рано от март месец 2016 г. проектът на Закона за храните няма да влезе в пленарна зала. Аз мисля, че ако стане тогава, но като закон, който не се налага да се оспорва, това е голям успех.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Декември 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg