Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Февруари 2016
От 5 на 4 процента падат лихвите по новите кредити в селското стопанство
Облекчените условия са по три инвестиционни схеми за кредитиране

От 5 на 4 процента падат лихвите по новите кредити в селското стопанство

print

e-mail facebook

С решение на УС на фонд „Земеделие“ годишният лихвен процент за новоотпусканите заеми за земеделските производители е намален от 5 на 4. Облекчените условия ще се прилагат по три инвестиционни схеми за кредитиране. От тях ще се възползват кандидатите по кредитната схема за инвестиции в селското стопанство, която обхваща дейности по създаване, възстановяване и отглеждане на трайни насаждения и инвестиции в оранжерийното производство, за създаване и оборудване на животновъдни ферми и за покупка на чистопородни, хибридни и стокови животни, покупка на техника, оборудване и инвентар, използвани в селското стопанство.

Максималният размер за един кредит за един земеделски производител по първата схема за инвестиции в земеделски стопанства е до 2 млн. лева. Фермерите могат за ползват повече от един инвестиционен кредит със средства на фонд „Земеделие”, при условие, че са издължени най-малко 30% от първоначалния размер на всеки от предходните инвестиционни кредити, предоставени им от Фонда. Собственото участие на земеделския производител е в размер на минимум 15% от инвестицията, в която не се включва ДДС.

Не се изисква собствено участие или същото може да е по-малко от 15% в случаите при пряко кредитиране, когато земеделският производител е съгласен да внесе еднократно или преди предоставянето на всеки транш дължимата лихва за гратисния период, с изключение на кредитите по направление „Техническо обезпечаване”.
Възможност за лихвени облекчения предоставя и схемата за кредитиране на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016 (НПП). Тя дава възможност на бенефициентите по НПП да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрени проекти по мерки Б и Г – за покупка на нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Отпусканите кредити за пчеларите са в размер до 95% от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ по Мярка Б и Мярка Г от НПП, изчислен въз основа на реално договорените разходи по сключени договори за покупко-продажба за активите, посочени в Приложение № 1 на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Реално полагащата се субсидия е в по-нисък размер от първоначално одобрената в случаите, когато активите ще бъдат закупени на по-ниски от посочените в договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ цени, както и когато на кандидата е одобрен разход за ДДС, който или няма да бъде начислен от доставчика, или подлежи на възстановяване.

Собственото участие на кредитополучателите се определя като разлика между пълния размер на инвестиционните разходи по сключени договори за покупко-продажба и размера на отпускания кредит. Собственото участие за активите по Мярка Г от НПП следва да бъде заплатено на доставчиците по банков път, а за активите по Мярка Б се допуска и заплащане в брой. Предоставянето на средствата по кредита се извършва еднократно.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg