Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Март 2016
Англичаните Тина и Кевин от самоковското село Алино
Защо двама университетски преподаватели предпочетоха фермерството у нас пред кариерата в Лондонското сити

Англичаните Тина и Кевин от самоковското село Алино

print

e-mail facebook

Самоковското село Алино е като повечето български села – посреща ви с ръждясалата си табела, с няколко изоставени сгради, обречени на саморазрушаване, криви улички, които през зимата изглеждат още по-тесни и неприветливи, и за да ви стане настроението съвсем минорно, навред в пейзажа не се мярка никакъв човек. Така че дори няма кой да ви ориентира къде е къщата на англичаните. Тук местните хора така наричат Тина и Кевин – семейството от Великобритания, което преди няколко години се заселило в Алино, за да се отдаде на фермерството и спокойния живот.

За България Тина и Кевин научили от телевизията, от едно предаване, в което се предлагали къщи за почивка. Първоначално идвали в Самоков да карат ски, защото районът им се сторил фантастичен. Както и двамата признават – тук намерили всичко, което искат, а и през всички сезони е красиво. Когато едно лято бяхме отново на почивка, времето беше прекрасно, спомня си Кевин. „Ние сме университетски преподаватели и наближаваше новата академична година. Плувахме в язовира и тогава един на друг си казахме, че не искаме да се връщамe обратно във Великобритания. Върнахме се все пак, но в продължение на 6 месеца обмисляхме идеята да се преместим в България. Имаше доста административни спънки при преместването и при закупуването на къщата.“

Сега, след продължителен ремонт на изоставената преди 15 години къща, двамата ни посрещат пред двуетажния си дом в Алино – типична провинциална българска архитектура, в чийто интериор е привнесена доза английска изтънченост – старинни мебели, препарирани птици, сувенири, дори английска порода кучета... Двамата вече са привикнали на българското любопитство и ни приемат в дома си без уговорки. Знаят и кой ще бъде първият ни въпрос? Защо са решили да се преместят в България? Кевин отговаря без да се замисля. „ В Англия нямахме време за себе си, нямахме време един за друг. Затова преди пет години решихме да се преместим тук, искахме да работим и да прекарваме повече време заедно. Преди две години решихме да стартираме малък бизнес и България ни даде тази възможност.“ Първоначално двамата отглеждали плодове и зеленчуци само за своето домакинство, като спазвали принципите на екологичното производство, без да използват торове и пестициди. Експериментирали с различни култури, а преди две години пробвали с босилек, който се развил много добре. Направили от него песто. Когато подхващаме темата за фермерството, Кевин „превключва“ на атрактивен български език. „Аз мисля, че за нас е най-добре да отглеждаме билки и зеленчуци. Освен това имаме много дървета около фермата – сливи, ябълки, които винаги дават много плодове. В градината обичам да садя тикви и билки като кориандър, босилек, салати и други подобни, защото се отглеждат лесно и бързо. В нашия регион Самоков няма много топло време.“ От две години семейството редовно предлага продукция на фермерските пазари в София. Ние работим само в топлия сезон. Продаваме продукти със зеленчуци от нашата градина и английски сладка, уточнява Кевин. „През лятото предлагаме песто от нашия босилек, през есента – различни зеленчуци, но винаги имаме английски десерти. Аз не зная как да правя кьопоолу и лютеница като вашите баби. Затова продаваме сладка по английски рецепти, които умеем да правим. Това е нещо ново за България, клиентите ги харесват.“ Тина също допълва: в Англия мармалади се правят не само от шипки, а и от цитруси – лимон и лайм, портокал, грейпфрут... Има много рецепти. Ние се стремим винаги да предлагаме нещо ново като праскови с лавандула, сливи и кориандър, ябълки с джинджифил... Когато имаме много сливи, правим китайски сос със сливи и подправки.“ Хората в София са изключително отзивчиви и готови да помогнат, разказва още Кевин. „Фермерите в България са образовани, те са отдадени на това, което вършат, радват се на труда си. Затова са щастливи да споделят информация с другите хора, изпълнени са с ентусиазъм за фермерството. Нашите колеги фермери са фантастични, хората, които организират пазарите, също са чудесни. През последните години се засилва желанието им да работят заедно, да се кооперират.“ 

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg