Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Март 2016
Електронна борса и осъзнато сдружаване в сектора плодове и зеленчуци
Провокирана стопанска активност на овощари и зеленчукопроизводители по проект „Модерна търговия“ и ПРСР

Електронна борса и осъзнато сдружаване в сектора плодове и зеленчуци

print

e-mail facebook

До 31 януари т.г. производители на плодове и зеленчуци у нас подаваха документи, с които трябваше да докажат количествата на реализираната си през 2015 година продукция. Липсата на тези документи по правило ги лишава от субсидиите по обвързана подкрепа. Изрядните вече са в очакване на обобщените данни, а след това и на яснота колко градинари и овощари у нас ще получат полагащата им се допълнителна подкрепа над плащанията по СЕПП и зелените плащания. А до месец април, когато трябва да бъдат преведени парите по обвързаната подкрепа за всички зеленчукопроизводители, ще стане ясно и каква част от тях не са успели да докажат количествата си продадена продукция. Тези, които са сигурни, че са го направили коректно, на практика е трябвало да представят фактури, стокови и складови разписки, касови бележки, включително и документи, издадени от животновъди, в случаите, когато продукцията им е била предлагана за изхранване на животните в нечия ферма. Трудно, почти невъзможно ще е за онази немалка част дребни производители, които са свикнали да предлагат продукцията си на пазара без съответните документи, да докажат реализирани количества плодове и зеленчуци, а оттам и обвързаната подкрепа за своето стопанство. Определеният за нея бюджет е 15,9 млн. евро или 2% от финансовия таван за директните плащания през годината. Според обявения индикативен график самите плащания трябва да се проведат в началото на този месец.

Някои експерти са убедени, че чрез стимула на тази субсидия заетите с производство на плодове и зеленчуци по-лесно ще излязат на светло, стартирайки целенасочени и обмислени продажби на пазара. Известно е, че по схемата за обвързано подпомагане за плодове фермерите трябва да притежават минимум 5 дка (заедно или поотделно) от следните видове – ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, орехи, десертно грозде, ягоди, малини. При зеленчуците също минималната площ е 5 декара за полско производство на домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, кромид лук (зрял), патладжан, моркови, грах (зелен), зелен фасул, чесън (зрял), картофи, дини, пъпеши и тикви.

И ако до 31 януари т.г. родните производители на плодове и зеленчуци подаваха документи, удостоверявайки своите продажби, само три дни преди това Националният съюз на градинарите (НСГ) показа предимствата на електронната борса като по-лесния, рационален и осмислен път до купувача на плодове и зеленчуци, до сделката с него и всичко това с един огледален образ в гарантирано присъстваща, налична и буквално „с един клик“ преносима до институциите информация. Стана ясно, че фирмите, които искат да доставят стоката през „Градинария”, фактически имат реалната възможност да го направят чрез регистриран профил, заплащайки съответния абонамент. Колкото до цената на влизане в портала, тя варира от 30 до 80 стотинки. В самия сайт има подробно описание как на практика може да се търгува през него. Очакванията в бъдеще са платформата да се разшири, така че той да бъде достъпен и за покупки на дребно.

Съществуването му стана реалност в рамките на проекта „Модерна търговия“, който браншовата организация изпълнява със съдействието на фондация „Америка за България“. Също по него в края на януари се проведе и първата по рода си у нас среща за производителите на плодове и зеленчуци с представители на консервни заводи и търговски вериги. Форумът показа, че шест месеца след създаването на портала за електронна търговия „Градинария“ потребителите му нарастват, а от продукцията, която предлага на него, се интересуват не само предприятията и магазините у нас, но и някои търговци от САЩ, Русия, Германия, Китай и други страни.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg