Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Май 2016
(Не)възможният законов статут на браншовите организации в земеделието
Непосилни критерии за легитимност в обсъждания проектозакон

(Не)възможният законов статут на браншовите организации в земеделието

print

e-mail facebook

Приемането на Закон за браншовите организации в земеделието е рефрен в обещанията на почти всяко от последните правителства у нас. Стигне ли се обаче до критериите кой може и кой не може да се представи за браншова организация, доброто намерение удря на камък. Днес крайно необходимата комуникация с многоликите браншове в селското ни стопанство се оказва трудна, при вида на 70 официално регистрирани и над 300 неофициално съществуващи асоциации в него. В същото време нуждата от легитимно представителство на земеделските производства при вземане на реалистични решения в провежданата политика за работещите в тях е крещяща. Затова и очакванията на всички са за повече експертиза при оценката на предложения проект на Закон за браншовите организации, за сметка на популизма, политическите обещания и сметки.

Работата по него беше прокламирана в началото на годината, а резултатът от нея обявен с публикувания на страницата на Народното събрание в края на месец март проект за нормативен акт за браншовите организации. Дългото му очакване отстъпи място на надеждата най-после да се сложи ред във взаимоотношенията между представителството на работещи в различните сектори на земеделието и отговорните лица и институции на държавната администрация. Обективно погледнато, това няма да е лесно, след като статистиката не обхваща всички заети в селското стопанство и хранителната индустрия у нас и на практика отчита трудно заявените годишни обороти на членуващите в браншови организации. Не са малко и фирмите в сивия сектор, които работят без документи, без това да им пречи да имат претенции по различни законодателни предложения. В този контекст желанието на ръководещите политиката в сектора в момента да се осигури законова легитимност на браншовите организации в земеделието и преработвателната индустрия доведе до първия същински дебат по проектозакона за браншовите съюзи на земеделските производители и преработватели на земеделска продукция, предложение на група народни представители, с вносител депутата от Реформаторския блок и председател на Комисията по земеделие и храни Румен Христов.

Общественото му обсъждане се проведе в рамките на заседание на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание. На срещата присъстваха над 20 браншови, работодателски и други неправителствени организации, свързани с агросектора, началници на отдели в Министерството на земеделието и храните, експерти от Българската агенция по безопасност на храните и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В обръщението си тя припомни „вие всички многократно сте изисквали от изпълнителната и законодателната власт да има Закон за браншовите организации“, след което на потенциалните и вероятно бъдещите им членове беше предоставена възможност в пряк публичен диалог с представители на изпълнителната и законодателна власт, в присъствието на медиите, да покажат дали са готови за ползотворни контакти с институциите. Дебатът търсеше отговор могат ли присъстващите, съгласно изискванията на този законопроект, да се легитимират като достойни и автентични представители на различните подсектори в земеделското производство и преработката на продукцията му у нас. Реалистичният бъдещ закон трябва да ги идентифицира за ефективен диалог с институциите, общи решения на проблемите и постигане на конкурентоспособна продукция на мотивирани производители. Така участниците в дискусията трябваше да покажат как всеки браншови съюзи на земеделските производители и преработватели на земеделска продукция е припознал себе си, съгласно предложените изисквания за браншова организация в тектовете на проектозакона.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg