В покрайнините на село Бърдарски геран, общ. Бяла Слатина, тази година пролетта е особена красива за земеделското око. Навред се е ширнало поле с добре отгледана цъфнала рапица – растенията гонят човешкия ръст, а цветът им е наситил гледката до хоризонта с най-жълтото жълто, което сте виждали. За всеки фермер е ясно, че този резултат е вследствие на професионално земеделие. Оказа се, че наистина е така. Полето се стопанисва от Йордан Караиванов, управител на фирма Виктория 93, който повече от 25 години се е посветил на земеделието. Към момента агрофирмата му обработва 14 000 дка земя. От нея 3 700 дка са засети с рапица. След като го открихме в стопанството му, Йордан Караиванов с готовност ни придружи до рапичните си полета, за да ни разкаже как се постига такъв впечатляващ резултат. „Хибридът е ЕС Джейсън на фирма Еуралис Семена. Заложих на този хибрид за втора поредна година. От площите си с конвенционална рапица 50% съм засял само с ЕС Джейсън. Причината е, че миналата година останах много доволен от добива, както и от това как се държи хибридът в екстремни ситуации. Затова и тази стопанска година засях пак него.“ Средният ми добив от рапица миналата година беше 370 кг/дка, като хибридът ЕС Джейсън беше определящ, давайки около 380 кг/дка, допълни нашият събеседник. „Това, за условията на миналата година, когато не ни подминаха три градушки, е оптимален добив, който може да се получи от рапица.“
И за да сме любопитни докрай, поинтересувахме се каква е историята на полето. „Предшественикът е царевица. Сеитбата беше в началото на октомври. Направихме едно предсеитбено торене. След сеитбата има внесен инсектицид през есента, след което рапицата влезе в зимен покой. Направихме едно подхранване на културата в началото на февруари, както и две фунгицидни третирания, съчетани с внасянето на инсектицид.“ Хибридът ЕС Джейсън презимувал успешно, а през пролетта растенията стартирали много бързо, с изравнен посев, разказа още Йордан Караиванов. „Затова съм решил и в бъдеще да залагам на този хибрид. „Като гледам полето, тази година трябва да надминем 400 кг/дка. До момента всичко е перфектно.“
|