Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юли 2016
Конкурентна визия за аграрно образование, наука и бизнес
Национална конференция с международно участие ̓2016 на Аграрния факултет към Тракийския университет – Стара Загора

Конкурентна визия за аграрно образование, наука и бизнес

print

e-mail facebook

„Да се използва кадровият потенциал в сферата на аграрната наука и чрез активно сътрудничество на отделните институции да се създаде нов тип научно-изследователско пространство, в което да се работи по стандартите на международните научни изследвания. Това, както и сътрудничеството с водещи европейски университети и институции, може да ни гарантира успешно участие в европейските програми, както в качеството на партньори, така и на координатори.“ Звучи амбициозно, за някой може би пожелателно, но като обобщената визия на превърналата се в традиционна Национална конференция с международно участие, която Аграрният факултет на Тракийския факултет в Стара Загора организира и тази пролет, определено може да ѝ се вярва. По темата „Актуални проблеми и хоризонти пред аграрното образование, наука и бизнес“ в пет секции бяха представени 40 научни доклада и 70 постера от учени от България, Румъния, Македония и Турция. През 2016 г. международното участие в конференцията се фокусираше с присъствието на учени от Македония, Гърция, Турция и Румъния. В деловата ѝ атмосфера за участниците беше важно да не бъдат тласкани в една псевдонаука и посока на догматично мислене, а да съчетаят традициите с търсенията на съвременното модерно и конкурентоспособно земеделие. Показаха го с докладите и дискусиите си в специално сформираните секции „Животновъдни науки”, „Растениевъдни науки”, „Екология, околна среда и качество на храните”, „Аграрна техника и технологии” и „Студенти и докторанти“ в рамките на Националната конференция.

 Като гости на нея присъстваха ректорът на Тракийския университет проф. дн Иван Въшин и заместничката му проф. Г. Михайлова, деканът на факултета по Агрономство в Аграрен университет гр. Пловдив проф. д-р Малгожата Ян Берова, проф. Христо Даскалов – зам.-председател на Селскостопанска академия, д-р Златка Възелова – директор на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХ и експертът от нея – Силвия Василева. Конференцията уважиха и директорът на Института по животновъдни науки в гр. Костинброд доц. д-р Мая Игнатова, декани на структурни звена в университета, ректори и декани на университети в страната, директори на научни институти, ръководители на фирми от аграрния бизнес, преподаватели и студенти от Аграрен факултет.

С аналитичен поглед върху „Актуални проблеми и хоризонти пред аграрнoто образование, наука и бизнес“ у нас пленарният доклад на декана на факултета доц. д-р Димитър Панайотов припомни приоритетите на Общата селскостопанска политика, като акцентира върху превръщането на аграрната наука в реален фактор на управление на производствената дейност в земеделието и преработвателната промишленост. Като скачени съдове с това изглеждат другите два приоритета – развитието на системата на разпространение на знания и консултантски услуги в аграрния сектор и изграждането на модерни бази за самостоятелно практическо обучение на студентите със съвременна техника. По думите на доц. Панайотов „България има голям потенциал в областта на научните изследвания в аграрния сектор, но системата за организация и координация в тази сфера е твърде неефективна. Една от основните причини за това е слабото финансиране на тази дейност“. Като резултат „продължаваме да правим наука по стария традиционен начин, който не обслужва аграрното производство.“ За повишаване координацията в ефективността на научно-изследователската дейност докладът алармира за „необходимостта от радикални реформи“. „Промените, които трябва да се направят в тази сфера, са неизбежни, но към тях трябва да се пристъпи след широко обсъждане на научната общност и убеденост, че те ще доведат до повишаване нивото на научните изследвания в унисон с европейските и световни стандарти“, е позицията на Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора, изразена с пленарния доклад на декана доц. Панайотов.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg