Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Декември 2010
Успешен модел фермерско земеделие на сплотена семейна компания
Партньори и собственици на земя празнуваха с агробизнесмена Божидар Митов

Успешен модел фермерско земеделие на сплотена семейна компания

print

e-mail facebook

Фирмата на Божидар Митов арендува земя в 20 населени места на Търговищка, Шуменска и Разградска област. С много труд и амбиция той, семейството и екипът му са успели да превърнат земеделския бизнес в своя съдба. И така 20 години досега. Бизнесът му, връстник на прехода, е преодолял трудните години на промени в търсене на верния път към земята с ефективен целенасочен труд с най-модерни технологии и практики. Днес обработва над 100 000 декара под аренда и разполага с най-големия селскостопански парк в България с машини, производство на водещи европейски и американски компании. Заложил е на фермерския тип земеделие, подкрепено от традицията, почтените и професионални отношения на семейния бизнес, в който участват и трите му деца. Те управляват основните дейности на фирмите в най-голямата компания от фермерски тип у нас. Тя е с модерна визия, дело на Божидар Митов. Затова го обявиха и за първия „Агробизнесмен на прехода” и от Парламентарната комисия по земеделие и гори и в-к „Български фермер” му връчиха първата награда с това име. Институции и колеги признаха знаковата му роля на фермер-новатор и по време на празничния 20-годишен юбилей на компанията на стадиона в търговищкото село Макариополско му изказаха благодарност за създадения от него нов и печеливш модел на съвременно модерно българско земеделие.         

Земеделецът Митов обаче не се изживява нито като явление, нито като звезда на селскостопанския хоризонт у нас. Той просто си върши работата, в която винаги е искал да знае как най-добре ще се случи производството, какво е открила науката за по-високата му ефективност и каква най-добра агротехника ще използва за него. Държи това, което науката и техническият напредък казват като последна дума да бъде доказано в практиката на земеделското производство. Превръща се в мениджър, който през цялото време се е опирал на иновациите, на съвременното и пропагандира с дейността си развитието на модерно и печелившо земеделие. Днес го тачат и производители, и арендатори, и председатели на кооперации, и ръководители от различни сектори, свързани със земеделието. Помага му и природата на прям, честен и добър човек, широко отворен към проблемите и успехите не само на агробизнеса, но и на хората. Затова за 20-годишния юбилей на стадиона в село Макариополско наред с народните представители, областните управители на Търговище и Шумен, кметовете на областните градове и малки населени места в Търговищко, Шуменско и Разградско, присъстваха най-вече хилядите собственици на земи, с които фирмата му си партнира. Защото като техен арендатор и производител на зърнени, фуражни и технически култури.

Божидар Митов е направил една естествена комасация на разпокъсаните парцели в тези области, където самостоятелното дребно земеделско производство нямаше да има този икономически ефект на доходоносни добиви. Затова на 20 ноември т.г. Божидар Митов и неговото семейството съвсем естествено празнуваха рамо до рамо с придошлите от 20-те села собственици на земя и всички бяха еднакво удовлетворени от плодовете на един целенасочен, добре организиран по правилата на модерното земеделие труд. В земите им се отглеждат пшеница, слънчоглед, царевица, рапица, бобови и други добре преценени и доходоносни култури, за което винаги и навреме получават полагащото им се възнаграждение като собственици. Арендодателите осъзнаваха късмета си да случиш на добър стопанин на земите си. Дори председателката на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева изрази на глас приятната за нея изненада, че на стадиона в с. Макариополско, Търговищко, където се проведе празникът, присъстват и семейството на Божидар Митов, и екипът на фирма „Агроелит”, и хората от селата, в които работи фирмата му.




ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg