Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Август 2016
Асоциацията на парковете в България с обучение и експертиза за опазване на природата
Четвърти обучителен семинар по проекта „За Балкана и хората“ събра отговорни за защитените територии и НАТУРА 2000 мрежата у нас

Асоциацията на парковете в България с обучение и експертиза за опазване на природата

print

e-mail facebook

 

Според максимата на английския философ и политик Франсис Бейкън човек господства над природата, когато й се подчинява. По думите му „природата може да се победи само чрез подчинение, което в съзерцанието е причина, а в действието – правило“. Тържеството на двете отношения (господство и подчинение) е в това, че те в едно и също време произтичат и се осигуряват от знанието за нея. И обратно - да се подчини човек на природата, означава да признае върховенството на природните сили, да действа природосъобразно, а не против природата. Следователно трябва да има знания за себе си като природно същество. Вероятно има истина и в това, че „като цяло човекът се явява като една аномалия, един каприз на природата“ (Фром). Той е част от нея, подчинен е на законите й и не може да ги промени. Със сигурност обаче трябва да ги анализира и да се научи да живее в хармония и съпричастност с нея. В новата история на България опити това да се случи откриваме в най-вече в усилията и понякога граждански натиск на неправителствените организации. Ролята им на коректив на официалната изпълнителна власт в последните години все повече се допълва от изпитване и предлагане на работещи модели за устойчиво използване и развитие на природните ресурси в аграрната и екологичната политика в страната ни.

 

Безспорен и полезен пример в тази посока е българо-швейцарският проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, известен накратко като „За Балкана и хората“, който спечели наградата НАТУРА 2000 на Европейската комисия в категорията Социо-икономически ползи. Голямата му цел е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и развитието на селските райони в територии с висока природна стойност може да бъде печеливша – за местните хора, за бизнеса и за природната среда. Проектът се изпълнява от пет български партньора (Фондация за биологично земеделие Биоселена, Асоциацията на парковете в България (АПБ), Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците), четири швейцарски организации (Pro Натура/Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE) и нашето Министерство на земеделието и храните, представено от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Дейностите по проекта се осъществяват в девет НАТУРА 2000 зони в Западна и Централна Стара планина, но и в национален мащаб. Финансирането им е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

До този момент по проекта са подпомогнати 14 фермери, които произвеждат и продават качествени храни с висока добавена стойност (мляко и млечни продукти, месо, яйца, мед и др.), организиран е фермерски пазар в кв. „Борово“ в София, използват се и мобилни хладилни витрини за директна продажба на различни изложения. Чрез Програмата за подкрепа на бизнеси, щадящи природата, са финансирани 5 различни бизнеса. Разработени са 1 обществена и 4 частни схеми за плащания за екосистемни услуги (ПЕС). Тествани са модели за генериране на приходи за услуги, предоставяни от защитени територии. Уеб-базираната информационна система за местни породи съдържа подробна информация за 112 405 животни от 33 редки породи: http://breedsbg.net. Проведени са и редица обучения за земеделските производители, Българската агенция по безопасност на храните и на експерти от МЗХ за преработка и директни продажби в Швейцария и България. Изграден е капацитет на администрацията, отговорна за защитените територии чрез ежегодни обучения с по над 50 теми. Финансирани са 19 студентски дипломни работи, свързани с опазването на природата в региона на проекта. Повече от 2000 студенти са се включили в 75 лекции за биоразнообразието и устойчивото развитие в Софийския университет.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg