Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Селекция Брой: Септември 2016
Ден на пипера или ... кое отличава качествената селекция
С оригинална инициатива Агро Био Семена изтъкна предимствата на генетиката на Семинис

Ден на пипера или ... кое отличава качествената селекция

print

e-mail facebook

Фирма Агро Био Семена е позната на земеделските производители у нас с предлагането на високодобивни хибридни семена за зеленчукови и полски култури. Това нарежда компанията на едно от челните места в доставката на семена с висок генетичен потенциал и предлагането на пълен пакет от консултации и логистична подкрепа на своите партньори. С поредно оригинално мероприятие Агро Био Семена показа пред зеленчукопроизводители предимствата на модерна селекция при пипера.

Агро Био Семена, съвместно с американските си партньори от Семинис, организира Ден на пипера в плевенското село Горни Дъбник. Подобна инициатива се провежда за първи път в България и е продиктувана от стремежа за популяризиране на многообразието от хибриди, които ще направят българските пиперопроизводители конкурентни на европейските им колеги. Интересът към мащабната инициатива събра много гости от различни краища на страната - повече от 100 земеделски производители, агрономи и чуждестранни селекционери.

След официалното откриване на Деня на пипера от управителя на Агро Био Семена Емил Милков, всички присъстващи се отправиха към полето. Там на опитни парцелки бяха представени различни хибриди пипер, отглеждани по две различни технологии, научихме от доктор Венеция Милкова, също управител на Агро Био Семена. Гостите на събитието, разделени по групи, разгледаха резултатите при различните пипери, като акцент беше поставен върху хибридите Карпекс F1 и Каптур F1. Те участваха в надпревара с произволно избрани сортове с идеята да представят по убедителен начин своите предимства. Какви бяха резултатите от това нетрадиционно съревнование?

Хибридът Карпекс F1 убедително поведе със 71,100 кг срещу 35,980 кг в надпреварата с произволно избран сорт. Впечатляващ резултат показа и хибридът Каптур F1 с постигнатите 69,700 кг срещу 44,500 кг при сорта.

Разсаждането на двата хибрида пипер е било извършено на 12 май, като отглеждането им е било с капково напояване. Използвани са две различни технологии. Едната е само двойно повдигната леха с капково напояване, а при втората е добавен мулч, метална конструкция и оросители. При първата технология хибридите Каптур F1 и Карпекс F1 направили повече плодове и завръз в сравнение със сортовете. При втората технология резултатите са дори още по-добри, защото хибридите са подходящи за интензивна технология на отглеждане.

 

Автор: Диана АлександроваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg