Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Септември 2016
Далновидната защита на изчезващи родни породи животни
Ще подкрепим ли и предприемачеството на местните им стопани?

Далновидната защита на изчезващи родни породи животни

print

e-mail facebook

 

Знаете ли, че поддържането на уникалния ландшафт, във вид на пъстра мозайка и богато биоразнообразие в планинските райони на страната ни дължим и на някои от видовете тревопасни животни. Най-често това са местни селскостопански породи. Тяхното съществуване по законите на природата се оказва важен и неделим елемент от цялостната екосистема на тези места. С изчезването на една порода се губи съществен компонент от нея. Обяснението е, че в повечето случаи местните породи се отглеждат свободно и в естествена среда, с което помагат за поддържането естествените територии и местообитания.

Затова и българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“, чието първоначално име и визия е „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, работи за съхранение и развитие на местните ни породи животни с генотип, приспособен и продуктивен в природните условия на НАТУРА 2000 зони в Западна и Централна Стара планина. Двигатели на този модел и мисия „За Балкана и хората“ са живеещи там и облагодетелствани да работят по проекта животновъди и предприемачи.

Планинските им ферми с местни породи животни доказват, че районите с висока природна стойност могат да привличат инвестиции от типа „2 в 1“. А това на практика значи устойчиво развитие и опазване на природата, като контрапункт на твърдението, че живеят в едно от най-бедните места на Европа. Решаваща за инвестицията им в местни породи се оказа експертната помощ при селекцията и грижата за животните на специалистите от ИАСРЖ, която с оборудването си от Националната генетична лаборатория по проекта „За Балкана и хората“, ще се налага все по-респектиращо. А в дейностите по затваряне цикъла на производство, свързанани с оборудване на мини мандри и регистрация по Наредба 26 за директни продажби от фермата, набралите вече скорост земеделски производители изразяват безрезервната си благодарност към водещата с работата си по проекта Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, подала им ръка по вече свободния, но труден и непредсказуем път на предприемача в планинските ферми у нас.

Стопаните в тях залагат на доказаните и устойчиви стопански качества на животните, за да ги опазят, съхранят и развият в същинската благодатна природа, за което имат финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Някои от традиционните български автохтонни породи, чието опазване трябва да се стимулира, са Българско сиво говедо, Каракачанска овца, Родопско късорого говедо и много други. Предимствата им са, че са лесно приспособими към климатичните промени, притежавайки качества на стадата, населявали земите ни преди повече от хиляда години. Освен това са устойчиви на заболявания и невзискателни към изхранването (фуражите). От местните породи се добиват по-качествени продукти. Те често са по-малко като количество, но по-ценени и търсени от потребителите.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Септември 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg