Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Ноември 2016
Работим за сдружаване и пазарен просперитет
Зооинж. Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация

Работим за сдружаване и пазарен просперитет

print

e-mail facebook

 

- Г-н Чилингиров, днес (бел. Ред.: 18 октомври) приключи третата среща-семинар от стартиралата преди месец в гр. Чирпан инициатива на Националната овцевъдна асоциация (НОА) да консолидира и предостави експертна помощ на производителите в подсектора овцевъдство, с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Воден от категоричното съзнание за неизползвания му потенциал у нас и убеждението за новите възможности това да се случи, удовлетворен ли сте от проведените вече три срещи – в Чирпан, Хасково и Банско, и каква е равносметката Ви от тях?

- Изключително съм доволен, защото ръководството на НОА се срещна с хора, с които контактът трябваше да се случи още преди шест години, със самото й основаване. Това трябваше да стане още тогава и то очи в очи, а не чрез медиите или по телефона. Отчитам го като грешка на браншовата организация и като мой личен пропуск. Днес в Банско видяхме какви потомствени фамилии, за които овцевъдството е начин на живот, има в България и фактически ние сме техни длъжници с отсъствието на помощта ни в стопанския им живот през последните години. А това са горди, потомствени и трудолюбиви земеделски производители, които смело могат да се нарекат овцевъди. Затова признавам, че специално днешната ми среща с тях ме обогати, както със знания и начин на мислене за гледане на овце, така и с информация за проблемите, като рефлекс от настоящата икономическа ситуация у нас и в света. Доволен съм, че експерти от Министерството на земеделието и храните и доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика присъстваха на тези срещи и разясниха на овцевъдите как трябва да обединят усилията си в организации и групи на производители и как могат да достигнат до един общ конвертируем продукт с географско наименование за произход, от който да печелят повече и всички в даден регион на страната. А тези региони у нас са много и с различните особености на местните рецепти за преработка, които биха довели до производството на овчи продукти със самобитен вкус и качество и най-вече – с повишена добавена стойност. Това ще е един плюс за конкурентоспособността на овцефермите и техните стопани, една възможност за реалния им просперитет на пазара. Вместо това мнозина гледат да се освободят от добитото сурово овче мляко, просто да го пласират. Истината обаче е, че при непреработката на млякото ние губим изключително много пари, които отиват в прекупвачите и преработвателите на произведената от нас ценна суровина. Така някои се обогатяват спекулативно на наш гръб.

- Какъв е съветът на браншовата организация за противодействие на това старо порочно явление?

- Апелът по време на всичките ни срещи с членове на НОА и редови овцевъди в подсектора е да се създадат сдружения, обединения, за които отдавна са налице възможности за подпомагане с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони. На последните три срещи се чуха различни мнения и размисли по този въпрос, за които лично аз съм благодарен. В този контекст обаче отчитам и като негатив за НОА, че за шестте години от съществуването си допусна да няма свои областни структури, които да информират и организират овцевъдите по места. Затова на срещите семинари в Чирпан, Хасково и Банско колегите изразиха съгласие, че трябва да изберем свои координатори в едни наши структури в областните центрове на страната. На практика те ще бъдат припознати от самите овцевъди във всичките ни области на страната. Така ще се стигне до нашето по-конструктивно общуване и конкретна работа, както за бранша, така и за всеки негов отделен представител с поставяне на проблемите им на ниво институции, областни управители и кметове в страната. Тези наши координатори ще бъдат оръжието на овцевъдите в областта и региона. Същевременно Управителният съвет на НОА и лично аз ще помагаме за разрешаване на конкретни проблеми във всеки един регион на страната. Затова убеден съм, че след тези, досега три срещи, браншовата организация на българските овцевъди ще продължи да работи като популярна, но вече и по-полезна и нужна. Видях това в радостта и удовлетворението на колегите, дошли и получили възможността за информираност и разговори с ръководството на браншовата организация, с експертите и учения от Института по аграрна икономика. За нас най-важното е какво мисли овцевъдът, а не какво предлагаме ние и най-вече да се състои срещата на нашите мисли и решения, за да стигнем до оптималните предложения пред институциите на национално и европейско ниво. Струва ми се, че нещата в тази посока се получават, но в България стават по-бавно, по-трудно, с малко повече обяснения и по-дълго във времето. Аз обаче имам вяра, че българският овцевъд го чакат по-добри дни, в които ще е преодолял бариерите и опасенията пред необходимостта да се сдружава в името на по-достъпния производствен и пазарен просперитет. В подсектора вече има фермери, които са преуспели с регистрирани мини мандри по Наредба 26, с изпълнени изисквания по член 137, с пазари в курортните ни градове. Редом до тях обаче има и такива, които изпитват трудности и страдат от загуби, защото са станали жертва на прекупвачите и другите аномалии на пазара. В тази посока трябва да се работи с възможностите, които дават структурите „организации на производители“ и „групи на производителите“.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Ноември 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg