Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 25 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Януари 2017
Що е то No-Till и има ли почва у нас за прилагането му
Българска група - на посещение в Украйна с цел обмяна на опит

Що е то No-Till и има ли почва у нас за прилагането му

print

e-mail facebook

Могат ли 120 хил. дка земя да се обслужват само с 2 сеялки, 2 пръскачки и 6 комбайна? Да и то успешно! В това на място се убедиха български земеделски производители и агрономи, които обмениха опит в Украйна чрез посещение, организирано от екипа на Агримат България.
По какви въпроси и защо именно там – от 2001 г. фирма Агро-Союз от Украйна практикува No-Till в своето стопанство от 120 хил. дка. От 2002 г., убедени, че технологията работи, те започват да провеждат интензивна информационна кампания, като No-Till набира популярност и в други райони на Украйна, а също така и в Русия, Казахстан и Молдова.

Явявайки се пионер за своя регион в прилагане и разпространение на No-Till, в момента на всеки 3 месеца Агро-Союз организира No-Till семинари, където събира зърнопроизводители с цел обучение и дискусии. Агро-Союз иска все повече фермери да разберат философията на No-Till, за да я практикуват, затова извършва консултантска дейност относно правилно внедряване на технологията в стопанството на тези, които сега стартират.

„Казано накратко - вече 17 години не ровим в почвата“, с тази визитка нашият домакин Агро-Союз грабна вниманието на българските гости. Като в последните 15 години разходите в земеделското производство на украинската компания са паднали от 30 до 50% и това се дължи на грижата за земята чрез No-Till.
Агрономите от Агро-Союз споделиха информация от срещите си с чуждестранни лектори и фермери, както и какви са световните практики, които са послужили за пример и коректив през годините – така българските земеделци получиха едно готово знание с цел ситуацията „проба – грешка“ да бъде сведена до минимум.

„В продължение на 15 години (от 2001 г., с първи опити от 1999 г.) ние наистина не орем и не култивираме почвата, а само сеем и прибираме реколтата – именно тази технология е заинтригувала колегите от България и затова се срещаме тук - на нашите полета“, заяви Елена Дудкина, агроном-технолог на Агро-Союз.
Основният принцип на тази технология е минимално почвено обезпокояване - т.е. никакво ровене. От една страна, това води до драстично снижаване на производствените разходи, а от друга - повишава се количеството на хумусно вещество в почвата, което работи в полза на добивите. Съществен момент е наличието на постоянна почвена покривка от засети култури и растителни остатъци, като е необходимо да има възможно най-дълго време живи корени в почвата.
 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Януари 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg