Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Събота, 23 Септември 2017

Септември 2017

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Акцент на броя Брой: Януари 2017
Родно производство на храни - реално(ст) присъствие и потенциал
Индустриалните предприятия с доказан капацитет

Родно производство на храни - реално(ст) присъствие и потенциал

print

e-mail facebook

В последните години българинът съзнателно търси и вече все по-успешно намира качествените родни храни, произведени с наши суровини, автентичен вкус и утвърдени рецепти. И ако в това напоследък ни убеждават станалите популярни и търсени фермерски пазари, ще бъде наивно да забравим и пренебрегнем труда на хората от хранителната индустрия на страната ни, работещи при сурови пазарни условия от често нелоялна конкуренция на агресивен внос на хранителните излишъци в Общността.

Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева откри честването на Деня на хранително-вкусовата промишленост в присъствието на д-р Светла Чамова - председател на Съюза по хранителна промишленост и изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, изпълнителния директор Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и инж. Соня Бургуджиева – главен секретар на Съюза по хранителна промишленост.
„Браншът има изграден висок административен и научен капацитет, а някои български предприятия произвеждат най-добрите храни в Европа и света“, припомни министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева по време на официалната церемония по случай Деня на хранително-вкусовата промишленост в края на миналата 2016 г. Тя уточни, че през последните две години България бележи ръст във всички производства на земеделски суровини и храни. „Независимо от трудния етап в сектора, поради общата финансова криза, страната ни има високи показатели при производството на месни и млечни продукти, в хлебната промишленост и при плодовете и зеленчуците“, увери Десислава Танева. По думите й „за първите осем месеца на 2016 г. има увеличение с 1,2% при производството на всички месни продукти, с 1% при млечните, а преработката на сурово мляко се е увеличила с 6,5%“.
А информацията на Съюза по хранителна промишленост към Федерацията на научно-техническите съюзи – София сочи, че 3,4 млрд. лева са приходите в хранително-вкусовата ни промишленост от секторите „Производство на месо и месни продукти”, „Производство на мляко и млечни продукти” „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, без готови ястия”, като заетите в бранша са близо 33 000 служители.

По време на официалната церемония по случай Деня на хранително-вкусовата промишленост, министър Танева (в оставка) връчи награди и почетни грамоти на индивидуални и колективни членове на Съюза по хранителна промишленост. Тя поздрави представителите на науката и бизнеса, както и потребителите, като им пожела да продължат развитието на хранителната индустрия в България.
 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Контролът върху глава животно = връзката субсидии - развъдни организации - ИАСРЖ
Зооинж. Георги Йорданов - изп. директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ)

Предприемачество с местни български породи
ИАСРЖ в подкрепа на автохтонни стада по проекта „За Балкана и хората“

Клиърфийлд и Eкспрес хибридите сръбска селекция
Слънчогледите на бъдещето

Иновативна генетика за уникални резултати
Pioneer Portfolio Farm демонстрира бъдещето в производството на пролетни култури

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg