Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Април 2017
Sky Protect – ново решение в селското стопанство и строителството
Компанията предлага богато портфолио от мрежи против градушка, вятър и вредни лъчи

Sky Protect – ново решение в селското стопанство и строителството

print

e-mail facebook

 

Фабрика под небето – това е обичайното определение за земеделието. И наистина е така – производството до голяма зависи от климатичните условия и промени. Градушката, дъждовете, вятърът, сланата и вредните слънчеви лъчи могат да доведат до необратими загуби. Но стремежът на науката и на иновативните компании е да предложат продукти, които да защитят културите и реколтата. Една от тях е Скай Протект ООД, която предлага голямо разнообразие от мрежи за селското стопанство и строителството. Компанията е ексклузивен представител на италианска фирма с над 30-годишен опит. Екипът на Скай Протект има дългогодишен опит в проектирането и изграждането на различни видове конструкции за мрежи. Широката гама защитни мрежи е с високо качество. Портфолиото включва мрежи против градушка и мрежи за сянка, мрежи против вятър или насекоми, мрежи за огради и фолиа против дъжд. Предлагат се още различни видове мрежи и покрития, които могат да се използват в градинарството и строителството. В черешова биоградина от 100 дка край Кюстендил Тодор Стоянов, управител на компанията, и екипът му поставят фолиа против дъжд. Насажденията с биологични череши са собственост на фирма „Серена“ с управител Васил Мазнев, доказан производител у нас на сушени плодове и зеленчуци.

Фолиата против дъжд се използват за предотвратяване от разцепване или напукване на плодовете. Причина за това могат да са дъждове по време на процеса на зреене на черешите или за ранно или късно узряване на дребни плодове и десертно грозде. Покривната система от фолио против дъжд се използва предимно на открити пространства, за да предпазва от вятъра и за да благоприятства въздушния обмен (анти-конденз). Дъждовете в Кюстендилския район, а и не само могат да бъдат голям враг на овощните насаждения, споделя Тодор Стоянов. Именно с фолиата против дъжд стопанинът може да бъде спокоен за своята реколта. Освен че плодовете са предпазени дървото не поема излишна вода и черешите остават здрави до самото прибиране. Заедно с монтажа компанията предлага различни аксесоари за всичките видове системи, сред които кукички, еластични въжета, пръстени и скоби. Благодарение на цялата конструкция периодът на прибиране на плодовете се изтегля със 7 до 12 дни, заради което земеделският производител може да продава на по-високи цени. Конструкцията край Кюстендил е единствена по рода си, до момента не е изграждана у нас. На подобни съоръжения разчитат стопаните в Чили и Аржентина, както и в средиземноморските страни.

 

Конструкцията предпазва и от слана – един от сериозните врагове на овощните дръвчета. Благодарение на фолиата щетите от сланата са минимални. „Всички ние сме свидетели на капризите на времето, заради които земеделското производство става все по-трудно. В наши дни само с иновативни решения стопаните могат да се радват на отлични и конкурентоспособни добиви“, споделя лидерът на Скай Протект Тодор Стоянов. Инвестицията в конструкцията се възвръща след втората, трета спасена от дъждове реколта череши. След поставяне на коловете и опъването на стоманените въжета следва нивелиране на коловете и поставянето на защитното фолио, с което изграждането на конструкцията е финализирано. Фолиата над плодните дръвчета не пречат по никакъв начин на прибирането на реколтата. Дори напротив – при дъждовни дни берачите отдолу могат спокойно да берат плодовете без да се намокрят. При правилна експлоатация трайността на съоръжението е в порядъка 20-30 години, фолиото издържа около 7-8 години при правилна употреба.

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Април 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg