Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Април 2017
Да заложиш на българско пиперопроизводство
С печеливш ход на сдружаване в организация на производителите

Да заложиш на българско пиперопроизводство

print

e-mail facebook

На 5-ти март производителите на пипер започват засяването на семена, като това продължава до 25-30 март най-късно. „Ако на 30 март ни дадат 200 кг семена, няма как да ги засадим за 2 дни. Необходими са поне 20 дни. За нас всеки ден е изключително важен, а едно такова забавяне е недопустимо. За всяко закъснение от една седмица се губи по 1 тон продукция от декар“, предупреди организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ (АБП) Георги Василев буквално в последния ден на миналия февруари. Хубавото е, че той и представители на други организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ бяха уважени и изслушани от служебния премиер проф. Огнян Герджиков. Надеждата от срещата им беше за адекватен отзвук на основателното недоволство и аргументирани искания на земеделските производители от боксуващите и неравнопоставени сектори, за които в рамките на едно друго служебно правителство България извоюва 13% обвързана подкрепа през настоящия програмен период. През март 2017-та обаче конюнктурни съображения или мудно темпо в работата на ресорните институции водят до забавяне на плащанията по три нейни схеми.

И когато това става в месеца на (пред)изборни кампании за нов парламент и в условията на управляващо служебно правителство Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“- Разплащателна агенция някак трудно и без охота отчитат, че това забавяне на практика обезсмисля ролята и търсения ефект от фактическото обвързано подпомагане. Особено в земеделската практика на пиперопроизводителите. Парадоксалното е, че пари има, но не са обработени документите, обясни Георги Василев. А единственото искане на колегите му „държавата да работи по-бързо“ той обясни с факта, че: „всяка седмица закъснение води до по-малко плодове и зеленчуци на полето у нас, а 4 седмици означава пълна загуба.“ Така, ако не се извърши плащането навреме, огромна част от производителите им няма да могат да закупят семена. Камбаната беше бита, макар че в началото на настоящия месец все още не е ясно за кого.

За присъствалите представители на пет асоциации и три съюза на производители на плодове и зеленчуци на организираната от служебния министър-председател Герджиков среща в МС остава надеждата и шанса до края на месеца да бъдат изпълнени дадените им обещания. Във връзка с подпомагането по линия на директните плащания за кампанията за 2016 г. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обяви позицията си, че ще направи всичко възможно да бъдат изплатени субсидиите за плодове, зеленчуци и оранжерийно производство в периода от 27 март до 1 април. На въпросите на производителите относно недостига на работна ръка, борбата срещу нерегламентирания внос и графика за изплащане на субсидиите отговориха служебният заместник-министър на земеделието и храните Светла Янчева и назначеният в рамките на служебния кабинет изпълнителен директор на ДФЗ Живко Живков. Водещо предложение на бранша беше още с избора на следващото Народно събрание да се инициират промени в Закона за чужденците в България, които да позволят на българския бизнес да набира работници от съседните ни държави. Специално в земеделието ще се разчита на обучени фермери от Украйна и Молдова, чието потекло е българско и които имат желание да работят и живеят в България, информира Георги Василев. В ролята на един от най-активните инициатори на срещата, той определи разговора като „конкретен, доброжелателен, нямаше заплахи“ и потвърди новината за обещаното изплащане на парите до 28-мо число на този месец. Представлявайки подсектора на пиперопроизводителите на среща с изпълнителната власт, в качеството си на организационен секретар на

Асоциация „Български пипер“ - една модерна и ефективна браншова организация в българското земеделие,

Георги Василев на практика показа нейния актуален поглед върху процесите в агросектора у нас и начина, по който браншовата организация на пиперопроизводителите ни гледа на производството на зеленчуци. За нея то е бизнес, а хората в този бизнес, каквито са членовете от Асоциация „Български пипер“, трябва да получат рамо и експертна подкрепа в един доказан с потенциала си у нас аграрен бизнес, убедени са членовете на Управителния съвет на браншовата организация на пиперопроизводителите. Може би не е случайно, че е най-старата асоциация на зеленчукопроизводителите в България.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg