Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Април 2017
Измамите с храни – удар върху здравето на потребителя и обществото
Публична комуникация между бизнеса, държавните институции и хората инициира Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Измамите с храни – удар върху здравето на потребителя и обществото

print

e-mail facebook

„През медиите, в името на здравето на потребителите и с идеята да започнем да ги обучаваме.“ Така председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева формулира каузата на организацията и смисъла на излъчения на живо чрез сателитния Канал 2 на обществената телевизия дискусионен клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителите“. Изданието му беше по време на изложението „Фудтех“ в Пловдив.

С акцент върху трите актуални букви „П“, с които започват думите, именуващи ключовите играчи на този терен - Потребител, Производител, Пазар или Пари, г-жа Кукушева откри дискусията. Артикулирайки дешифровката им, тя неслучайно акцентира на първо място и постави главна буква „П“ преди всичко пред смисъла на понятието „Потребител“. Подчерта, че „за да се случва само добро или най-вече добро в здравето на първите и последните участници в тези обществено-икономически взаимоотношения, помежду им трябва да съществува доверие“. А дискусионният клуб се опита да потърси препъникамъните именно пред така желаното и необходимо доверие, като превърна пресцентъра на Международния панаир в Пловдив в своеобразно телевизионно студио, достъпно за всеки български гражданин. И това се случи в момента на самия дебат между представителите на държавни институции и браншови организации в сектори на хранително-вкусовата индустрия. Организатори на проявата бяха Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюзът по хранителна промишленост, Асоциацията на млекопреработвателите, Асоциацията на месопреработвателите съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, Федерацията на потребителите, Националният център по опазване на общественото здраве, Българското дружество по хранене и диететика. В дискусионния клуб активно участваха националният омбудсман Мая Манолова, служебният министър на замеделието и храните професор Христо Бозуков, директорът на Българската агенция по блезопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, директори на дирекции към МЗХ и БАБХ в диалог с представителите на 8-те браншови партньорски организации, гастроентеролози, като проф. Петрова, както и много медии. Всички те обединиха сили, за да дадат отпор на престъпната дейност, застрашаваща здравето на стотици хиляди хора, обсъждайки как солидарно да се противопоставят на имитиращите продукти и заблуждаващите етикети.

„Тук сме се събрали хора, които знаят много, произвеждат храни, познават пазара, хора, които имат очаквания, и затова инвестират в темата“, обяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева при откриването на дискусионния клуб. И допълни: „Идеята на този форум не е да сме високоекспертни и да говорим с терминология, непозната за потребителите. Идеята е да изпратим тези послания, които потребителите разбират. Смисълът е да поемем отговорността пред потребителите, че можем да им дадем вярната информация какви мерки следва да бъдат предприети. Ние можем да научим потребителите „да различават зърното от плявата“, убедена е Кукушева, защото по думите й „българският потребител е достатъчно интелигентен и въпроса с измамите с храните го вълнуват дълбоко“. Тя уточни, че става дума не само за съдържанието на самите храни, а за измамите с храни като цяло. А полезният прагматичен акцент върху влиянието на измами с храни върху здравето на потребителите беше повече от убедителен - за първи път на подобен форум присъстваха и лекари (от екипа на болница „Исул“), а сценарият на дискусията беше създаван от всички – импровизирано, но с аргументи и експертиза.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg