Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Декември 2010
Най-добрите практики за опазване на водите при употреба на продукти за растителна защита
Нито Европа, нито светът са в състояние в средносрочен план да намерят алтернатива на химичната борба с вредителите по земеделските култури

Най-добрите практики за опазване на водите при употреба на продукти за растителна защита

print

e-mail facebook

Нито Европа, нито светът са в състояние в средносрочен план да намерят алтернатива на химичната борба с вредителите по земеделските култури. Затова и европейският пазар на агрохимикали е близо 30% от световното потребление. Същевременно земеделските производители, като преки потребители на препаратите за растителна защита (ПРЗ), трябва да са наясно със своите задължения, разписани в националното и европейското законодателство. Това е и условие да реализират конкурентна продукция и да се възползват успешно от европейските субсидии. Затова в 15 държави членки на ЕС са предложени, развити и проверени от експертите Най-добрите практики (НДП) за опазване на водите от замърсяване, включени в проекта „TOPPS”, изпълняван в тези страни. Три години след приключването му Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА) реши да подкрепи неговата реализация и в България чрез Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) в съдружие с Националната служба за растителна защита (НСРЗ), в позицията ù на официален местен партньор. В Асоциацията работят 600 експерти с ясно определена компетентност. А проектът „TOPPS” е съвместен – на Европейската комисия и ЕСРА, финансиран от програмата на ЕК „Commission's Life program” и ECPA. По принцип у нас АРИБ работи заедно с ECPA за прилагането на европейската политика и законодателство, които насърчават изследователската дейност и иновациите, подпомагат индустрията да се развива ефективно, защитават интелектуалната собственост и поощряват въвеждането на нови технологии и практики. Самите членове на АРИБ са дъщерни фирми и търговски представителства на световни лидери в разработването, производството и предлагането на качествени и иновативни продукти за растителна защита. Това са фирмите „БАСФ”, „Байер Кропсайънс”, „Дау Агросайънсис”, „ДюПон”, „Кемтура”, „Синджентa България”, „Мактешим Аган”, „Ефтимиадис” и „Суми Агро”.                          

През месец май тази година Национална служба за растителна защита и Асоциация Растителнозащитна Индустрия България стартираха на практика съвместния проект за обучение на операторите да предотвратяват замърсявания на води с продукти за растителна защита от точкови източници – „TOPPS България” (TOPPS: Training the Operators to prevent Pollution from Point Sources). С него те целят съществуващите на европейско ниво Най-добри мениджърски практики, т.нар. BMPs (Best Managements Practices) да се адаптират за условията на България и да бъдат разпространени чрез съвети, консултации, обучения и демонстрации в страната ни. Самият проект „TOPPS” допринася за прилагането на Директивата за устойчиво използване на пестициди, Рамковата директива за водите и Директивата за машините. С реализацията му у нас ще се намали риска от замърсяване на подпочвени и повърхностни води с продукти за растителната защита от точкови източници. Най-добрите мениджърски практики (НДП) пък са справочен материал, който се предоставя от АРИБ на НСРЗ. Те са адаптирани от експертите на държавното ведомство към българската действителност и ще започне практическото им приложение в стопанската дейност на българските земеделски производители. Отпечатани са под формата на книжка, предназначена за всички консултанти в областта на растителната защита. За потребителите на ПРЗ в селското стопанство и градинарството ще бъде отпечатана брошура с най-важните акценти от НДП.

След като проведоха в средата на месец септември в София „Семинар на заинтересованите страни” АРИБ и НСРЗ продължиха реализацията на проекта у нас през октомври със семинара „TOPPS България – обучение на обучителите”. Той започна с теоретична подготовка под формата на лекции пред командированите от страната участници и продължи с практическа част на обучението в с. Кубратово, Софийско във фермата на Пламен Димитров, собственик на фирма „Сортови семена и растителна защита” ЕООД. Тя и чуждестранни лектори по проекта осигуриха необходимото оборудване за демонстрациите. Целта на семинара беше обучените на него експерти да проведат от своя страна обучения на територията на всички регионални структури на НСРЗ за периода от октомври 2010 г. до февруари 2011 г. Това ще е време, през което те ще подготвят за НДП своите колеги, консултанти, дистрибутори и фермери от региона. На практическия семинар в Кубратово присъстваха експертите от всички РСРЗ, представители от фирмите членове на АРИБ и техни колеги от ЕСРА, които работят по т.нар. водни проекти на европейската асоциация. Лектори от нейна страна в първата теоретична част от семинара бяха Манфред Ротеле и Ескил Нилсон. На място във фермата на Пламен Димитров с техническо оборудване беше демонстрирано как се прилагат на практика тези съвети или така наречените най-добри практики при работа с ПРЗ, които предпазват земеделските култури от плевели, болести и неприятели.




ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg