Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 25 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Май 2017
Българското фуражопроизводство – мястото ни в Европа и света
Над 120 специалисти във фуражната промишленост се събраха във Велинград

Българското фуражопроизводство – мястото ни в Европа и света

print

e-mail facebook

 

27-та пролетна научно-практическа конференция на Съюза на производителите на комбинирани фуражи събра над 120 експерти от България и света на двудневен форум във Велинград. Целта – сверяване на часовниците и създаване на нови връзки за бизнеса. Въпреки че потенциалът на българското фуражопроизводство не е напълно развит, у нас има добри условия и суровини, а българските фуражи не отстъпват по качества на произвежданите в Европа и света. Те са пълноценни, качествени и безопасни. Зооинж. Атанас Божков, председател на Съюза на производителите на комбинирани фуражи, оповести данни за сектора. През миналата година у нас са произведени около 1,2 млн. тона фуражи, което е с близо 4% повече в сравнение с 2015 г. Това е индикатор, че все повече производители на фуражи се регистрират по Закона за фуражите и бизнесът им излиза на светло. Излизането на светло може да стане чрез създаването на тригодишна програма за животновъдство и засилване на контрола от страна на Българската агенция по безопасност на харните. В тази връзка Съюзът предлага Годишният план за контрол на фуражите, включващ планови проверки и проби от фуражи, взети за целите на контрола, да бъде поименен и публичен.

В България има добри условия за производството на фуражи. Неразвитият животновъден сектор обаче пречи на фуражната промишленост да развие потенциала си. В страната ни има достатъчно природни ресурси, т.е. източник на добра суровина, както и висок научно-изследователски потенциал.

28-те страни членки произвеждат общо 153 млн. тона фуражи. В световната класация България е на 70-то място по производство.

Според Александър Дьоринг от Европейската федерация на производителите на фуражи, българските стопани все още не осъзнават напълно потенциала, който имат. Експертът допълни, че „политиките в Европа за свързани със стремежа за повече устойчивост в производството и предоставянето на фуражи. Програмите за подпомагане оттук нататък ще целят да научат фермерите, да им предадат научно-изследователския потенциал, за да напредват в бизнеса си. Целта на рамковите програми след 2020 г. е да подкрепят отрасъла за по-ефективно използване на ресурсите. Програмата Хоризонт 2020 също е насочена към пълноценното изхранване на животните.“ По думите на Дьоринг България има силите да отговори на конкурентния външен пазар. Устойчивото развитие на сектора е един от основните стълбове в дейността на европейската федерация. Работата в Общността е фокусирана върху визията в сектора за периода до 2030 г. Двигател е за постигането на устойчивост. Една от големите трудности ще дойде с излизането на Великобритания от Европейския съюз и загубата на един от големите пазари. Предстои да се мисли за ново търговско споразумение.

Други две предизвикателства са свързани с недобрия диалог с ветеринарните лекари, както и с резистентността към антибиотици - основен проблем в безопасността на фуражите. Дьоринг коментира, че в Европейската федерация много важна е ролята на държавните институции. Именно те трябва да обединят всички основни действащи лица по веригата. Експертът допълни, че е необходима единна политика в сферата на здравеопазването, както на животните, така и на хората и намалената употреба на антибиотици в храната. Федерацията се фокусира върху здравето на животните чрез превенция, но има още възможности, които не са използвани. За целта е необходимо да се седне на масата за преговори. Европейският специалист съветва българските животновъди да рекламират по-добре продукцията си. Добрите качества на местното производство да стигнат до потребителите, за да има търсене и конкурентна бизнес среда.

Автор: Мирела СпасоваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg